BiHS američke crne liste do generalnog konzula

S američke crne liste do generalnog konzula

Od tužioca preko predsjednika VSTV-a, Fudbalskog kluba Borac, pa sve do posljednjeg imenovanja za generalnog konzula – Milan Tegeltija. Poznat i po aferi “Potkivanje”, ali i američkoj crnoj listi, na kojoj se nalazi od 2022. godine. Dodajmo tome i niz spekulacija o umiješanosti u brojne korupcijske skandale. Biografija, dakle, bogata, a odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine će biti bogatija za još jednu poziciju. Ni ovo imenovanje nije prošlo bez burnih reakcija. Od hrvatskih dužnosnika zavisi hoće li funkciju i preuzeti.

Milan Tegeltija je pokazao tokom dosadašnje karijere svojevrsnu svestranost. Od prije nekoliko dana i u diplomatskim vodama, što je i sam potvrdio:

“S obzirom na veliki broj pitanja novinara, mogu da potvrdim da me je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici 29. februara imenovalo za generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Rijeci.”

Ipak, nekoliko sati kasnije Tegeltija je obrisao ovu objavu, međutim, njegovo imenovanje već je podiglo prašinu u javnosti, posebno u hrvatskim medijima, koji su u prvi plan stavili činjenicu da je riječ o osobi koja se nalazi na crnoj listi SAD-a. Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković tvrdi da je o ovom slučaju čuo iz medija.

“Za svako imenovanje ambasadora i konzula saznam kad vi to napišete. To saznam poslije vas. Ja sam ministar vanjskih poslova koji od početka mandata nije imao utjecaj na imenovanje niti jednog ambasadora i niti jednog konzula. To je pitanje za Cvijanović, Bećirevića i Komšića, koji u ovom trenutku predsjedava i koji je stavio tu tačku na dnevni red. Volio bih da čujem njihove komentare”, rekao je Konaković.

Za političke analitičare pitanje imenovanja Milana Tegeltije je plod političke trgovine među strankama koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine, što pokazuje da se štite partokratski interesi.

“On je, očigledno, stručnjak opšte prakse da može podjednako dobro da obavlja funkciju i sudije i predsjednika VSTV-a i savjetnika predsjednika RS-a, i da bude konzul Može sve da radi. Svaka mu čast na tome, treba podržati takve ljude. Da li vidite kako se sad političari, konkretno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, mogu lako dogovoriti kada dođu do imenovnaja njihovih kadrova”, ističe politikolog Stefan Blagić.

Dodaje da će biti zanimljivo posmatrati kako će se u ovom slučaju ponašati Hrvatska i da li će Tegeltija od te države dobiti odobrenje da radi kao konzul, takozvanu egzekvaturu. Napominje da bez obzira na činjenicu da se Tegeltija ne nalazi na crnoj listi Evropske unije, Hrvatska bi mogla da bude pod velikim uticajem Sjedinjenih Država i da mu uskrati gostoprimstvo.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE