NaslovnicaBiHRužnić: Konfu...

Ružnić: Konfuzija na graničnim prijelazima

Članovi Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona upozorili su na konfuziju na graničnim prijelazima i probleme u provedbi naredbe o postupanju s građanima BiH, koji se vraćaju iz inostranstva.

– Očigledno ponovo postoji problem u koordinaciji. Neophodno je da se ubrzaju procedure oko dobijanja rješenja za karantenski smještaj, kako ljudi ne bi čekali više od 24 sata na graničnim prijelazima. Sada imamo situaciju da 46 naših građana bez ličnih dokumenata, ali i rješenja Federalnog ministarstva zdravstva čeka rasplet situacije pred kantonalnim karantenom u Cazinu. Također, te ljude tek trebamo testirati. S druge strane, u samom karantenu imamo 44 osobe pregledane i testirane, za koje su jutros potvrđeni svi negativni nalazi. Kako onda danas postupiti i te ljude spojiti u istom boravišnom prostoru. Čini mi se kako su o ovome nadležni trebali razmišljati prilikom izdavanja naredbi – izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Pomoć traže i građani, od kojih su neki prema njihovim riječima proveli tridesetak sati u šatoru ili na livadi, u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši.

– Više od 35 sati čekam, a kažu da sam još dobro i prošao. Prvo sam petnaestak sati proveo na hladnoći u neuslovnom šatoru i na livadi, iako sam vozač. Sada čekamo ispred karantena i kao i ostali, ne znam šta nas očekuje. Kome smo se god obratili, dobili smo odgovor kako oni nisu nadležni za nas. Moram istaći i da su nam na granici uzeti dokumenti, tako da nemam riječi kojima bi opisao ovo postupanje – kazao je Almir Keserović iz Velike Kladuše.

Zbog svega je ponovo i zatraženo osiguranje dostojanstvenih životnih uslova u trijažnim šatorima, naročito kada je u pitanju Granični prijelaz Maljevac.

– Kada se već insistira na ovakvom načinu postupanja i prolasku kroz trijažne šatore na graničnim prijelazima, apelujemo da se u tim šatorima onda osiguraju i dostojanstveni uslovi za naše građane. Moraju se tačno definisati načini obezbjeđivanja hrane, vode, pokrivača i drugih životnih neophodnosti. Ne može se postaviti nekoliko šatora na livadi za sat vremena i od nas očekivati da zbrinemo veliki broj ljudi. Ovo je nedopustivo ponašanje prema našim građanima, koji su zbog otkaza na poslu ili ostanka bez smještaja bili prinuđeni na povratak – kazala je kantonalna ministrica zdravstva Nermine Ćemalović.

U Štabu civilne zaštite Unsko-sanskog kantona naglasili su kako se nadaju brzim određenim izmjenama jučerašnje naredbe, ili barem boljoj organizaciji i koordinaciji djelovanja na samom terenu.

visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.