NaslovnicaZDKRusmir Šišić ...

Rusmir Šišić novi policijski komesar MUP-a ZDK!

Odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona novi policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK je Rusmir Šišić, dosadašnji Šef odsjeka za privredni kriminal MUP-a ZDK. Potvrdio je to za FTV ministar MUP-a ZDK Dario Pekić.

Ovom odlukom stavljena je tačka na višemjesečnu trakavicu oko izbora policijskog komesara koja je počela nakon što je Skupština ovog kantona u junu ove godine izmjenila Zakon o unutrašnjim poslovima, konkretno odredbe koje se odnose na izbor i imenovanje policijskog komesara ali i odredbe po kojima je omogućeno da tadašnjem policijskom komesaru Semiru Šutu bude oduzet čin i da zbig sticanja uslova za penzionisanje po osnovu godina staža bude razriješen dužnosti prije isteka mandata.

Podsjećamo, izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima tada su naišle na oštre osude OHR-a i Ambasade SAD-a u našoj zemlji. Upravo je posljednjim zakonskim izmjenama i omogućeno da se na konkurs za izbor i imenovanje policijskog komesara mogu prijaviti i policijski službenici u činu samostalnog inspektora sa 10 godina rada na rukovodećim pozicijama, dok je ranije to bilo moguće samo za policijske službenike u činu glavnog inspektora.

Prema saznanjima FTV-a, Nezavisni odbor za izbor i imenovanje policijskog komesara je u konkursnoj proceduri izabrao dva kandidata te je pored pomenutog Šišića predložio i Nermina Šehovića, samostalnog inspektora FUP-a.

Prema ocjenama prvorangirani je bio Rusmir Šišić sa ocijenom 8,57 dok je Nermin Šehović bio drugorangirani sa 7,71 bodova. Vrijedi pomenuti da do sada javnosti nisu prezentirane biografije kandidata, kao i to da su se u javnosti pojavile informacije da su pojedini članovi Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje bliski stranci NES, odnosno bivšoj A-SDA.

O tim navodima aktuelni ministar MUP-a Dario Pekić (NES) kazao je kako nema komentara na “rekla-kazala” informacije te da se bavi ozbiljnim stvarima: “Evo ekskluzivno da kažem, ja ću insistirati u narednom periodu da dođe do implementacije Zakona o unutrašnjim o unutrašnjim poslovima do kraja odnosno da se Uprava policije odvoji finansijski od Ministarstva unutrašnjih poslova.”

Visoko.co.ba/federalna.ba/Admir Pripoljac

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.