Rusmir Hrvić: „Nije nam cilj da preuzmemo ‘Bosnalijek’, to su najobičnije glasine“

PRVI ČOVJEK “AS HOLDINGA” RUSMIR HRVIĆ ZA „SB“: „Nije nam cilj da preuzmemo ‘Bosnalijek’, to su najobičnije glasine“

Predsjednik uprave “AS Holdinga” Rusmir Hrvić kazao je za “Slobodnu Bosnu” da će njegova kompanija ostati vezana isključivo za industriju hrane i da uopšte nema namjeru ulaziti u farmaceutsku industriju.

Mada je “AS Holding” Tešanj od početka godine do danas na Sarajevskoj berzi kupio 16 posto dionica “Bosnalijeka” i postao drugi najveći suvlasnik vodeće farmaceutske kuće u BiH, iz tešanjske firme demantiraju glasine kako je riječ o „neprijateljskom preuzimanju“ “Bosnalijeka”.

U posljednje vrijeme, u krugovima poslovne zajednice pronose se, naime, glasine kako tešanjska firma namjerava da potpuno ovlada “Bosnalijekom” i postane njen većinski vlasnik. Upravo na krilima te priče, dionice “Bosnalijeka” poletjele su u nebo i u jednom trenutku su skočile za čak 27 posto!

Predsjednik uprave “AS Holdinga” Rusmir Hrvić potvrdio je za “Slobodnu Bosnu” da njegova kompanija ne namjerava stati s kupovinom “Bosnalijekovih” dionica, ali odlučno demantira glasine da im je krajnji cilj da preuzmu ovu farmaceutsku kuću.

– Naš primarni cilj ostaje prehrana i “AS Holding” će se isključivo razvijati u tom smjeru. Istina je da kupujemo dionice “Bosnalijeka”, ali to gledamo kao dobru poslovnu priliku i ništa drugo. Mislimo da je “Bosnalijek” jako dobra kompanija, da stabilno posluje i raste i da će vrijednost te kompanije stalno rasti i to je jedini razlog zbog kojeg investiramo u tu kompaniju. Nemamo ambicije ulaziti u farmaceutsku industriju na drugi način. “Bosnalijek” nije jedina firma izvan našeg core businessa u kojoj kupujemo i prodajemo dionice – kazao je za “Slobodnu Bosnu” prvi čovjek tešanjske kompanije Rusmir Hrvić.

Prema trenutnom rasporedu snaga, najveći pojedinačni dioničar u “Bosnalijeku” ostaje “KBC Euro Credit Capitala”, drugi je tešanjski “AS Holding”, a treći je i dalje “Raiffeisen banka” d. d.

Hrvić za “Slobodnu Bosnu” kaže da će fokus “AS Holdinga” u narednom periodu biti velikokladuški “Agrokomerc”, koji je dobro startao nakon što je dospio pod krov tešanjskog “AS Holdinga”, ali je pandemija koronavirusa donekle poremetila razvojne planove nekadašnjeg velikokladuškog giganta.

– Glavni cilj koji smo podstavili pred sebe jeste modernizacija proizvodnje u “Agrokomercu” i podizanje konkurentnosti, koja mora biti na evropskom nivou. To ćemo raditi u narednom periodu – kazao je na kraju razgovora za naš portal Rusmir Hrvić, predsjednik uprave “AS Holdinga”.

(A. M.)
SB