SvijetRuski prodavac oružja, njegov sin i međunarodna grupacija firmi na listi sankcija...

Ruski prodavac oružja, njegov sin i međunarodna grupacija firmi na listi sankcija SAD-a

Ruski trgovac oružjem Igor Zimenkov, njegov sin, grupa kompanija sa sjedištima u zemljama Azije, Evrope i Bliskog istoka, kao i rukovodstvo te grupe, našli su se danas na meti američkih sankcija čiji je cilj smanjivanje mogućnosti Rusije – koja je okupirala dio Ukrajine – da nabavlja oružje.

Zimenkova, njegovog sina i kompanije okupljene u “Mrežu Zimenkov”, među kojima su one iz Singapura, sa Kipra, iz Bugarske i Izraela, identifikovalo je američko ministarstvo filnansija i stavilo ih na listu za kaznene finansijske mjere.

U današnjem saopštenju ministarstva navode se imena 22 čovjeka i organizacija, kao dio mreže preko koje vojno-industrijski kompleks Rusije zaobilazi sankcije.

Takođe se navodi da je ministarstvo tokom prošle godine stavilo na kaznenu listu više od 100 ljudi i entiteta zbog zaobilaženja međunarodnih sankcija i izvoznih kontrola nametnutih Rusiji.

Rusija gomila snage u okupiranoj regiji Lugansk na istoku Ukrajine, a Kijev smatra da je to priprema za moguću ofanzivu u narednim sedmicama.

Ukrajina se bori za dodatnu vojnu pomoć Zapada, dok pokušava da odbije napade mnogo brojnijih ruskih snaga.

SAD, Njemačka, Velika Britanija i dio zemalja Evropske unije obećali su da će poslati Ukrajini moćne vrste tenkova.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE