NaslovnicaZanimljivostiRuski avion s...

Ruski avion spasio napuštene ljubimce iz Afganistana, dom će naći u Kanadi

Ruski transportni avion Il-76 spasio je gotovo 300 životinja iz Kabula u Afganistanu, a njihovo krajnje odredište je Kanada.

Riječ je od 156 pasa i 133 mačke koje su ukrcane u transportni avion Il-76, koji je iznajmljen od kompanije Aviacon Zitotrans. Avion je poletio iz Kabula, a planirano je da sleti u Vancnouver u Kanadi.

“Avion je apsolutna zvijer, riječ je o Iljušinu 76-TD, koji je dizajniran da može letjeti i na Sibir usred zime. Stoga ne očekujemo nikakva odgađanja i kašnjenja zbog zime”, rekla je Charlotte Maxwell-Jones iz organizacija Kabul Small Animal Rescue, koja je organizovala transport životinja.

Sve životinje su prvobitno trebale biti transportovane u SAD, no to se i pak nije dogodilo jer je Afganistan na rizičnoj listi zemalja kada je riječ o uvozu pasa.

Mnogi američki i drugi zapadni diplomati su ostavili svoje ljubimce kada su u augustu prošle godine bježali iz Kabula jer ih nisu mogli povesti sa sobom, a o njima se brinula organizacija KSAR.

Američka vojska je također ostavila svojih 50 pasa na aerodromu u Kabulu, a zvaničnici tvrde da su pušteni iz kaveza i predani KSAR-u.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.