NaslovnicaSvijetRusija: Limit...

Rusija: Limitiranje cijena nafte opasno i neće zaustaviti potražnju

Rusija je saopćila u subotu da će nastaviti da nalazi kupce za svoju naftu, uprkos, kako ga naziva, “opasnog” pokušaja zapadnih vlada da uvedu gornju granicu cijene njene izvozne nafte.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena Grupom sedam industrijskih sila usuglasila se u petak da ograniči cijenu ruske nafte eksploatirane iz mora na 60 dolara po barelu, u cilju limitiranja ruskih prihoda kako bi suzbili njenu sposobnost da finansira svoju invaziju na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i visokorangirani zvaničnici Kremlja u više navrata su izjavljivali da neće snabdijevati naftom zemlje koje su uvele ograničenje cijene.

U komentarima objavljenim na aplikaciji poruka Telegram, ruska ambasada u Sjedinjenim Državama kritikovala je ono za što tvrdi da je “preoblikovanje” tržišnih principa i ponovila je da će se potražnja za naftom nastaviti uprkos mjerama.

– Koraci poput ovih neizbježno će rezultirati povećanjem neizvjesnosti i uvođenjem viših troškova za potrošače sirove nafte – saopćila je ambasada.

– Bez obzira na aktuelne mahinacije s opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvjereni smo da će se nastaviti potražnja za ruskom naftom – dodaje se u saopćenju.

Limitirane cijene nafte od strane G7 omogućit će zemljama van EU da nastave s uvozom ruske nafte eksploatirane iz mora, ali će zabranitio prevoznicima, osiguravajućim i reosiguravajućim kompanijama da se bave prevozom ruske sirove nafte širom svijeta dok ne proda manje od nametnutog limita cijene tog energenta, prenosi Reuters.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.