Rudniku mrkog uglja Kakanj naređena sanacija klizišta u Barama

U ovom naselju u januaru ove godine je došlo do pokretanja klizišta u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a nekoliko ih povrijeđeno.

1173

Federalni rudarski inspektor je izdao rješenje, kojim se Rudniku mrkog uglja Kakanj nalaže izrada rudarskog projekta sanacije deponije rudničke jalovine u kakanjskom naselju Bare, što predstavlja osnovu za početak radova na sanaciji ove deponije.

Rudnik mrkog uglja je posjednik zemljišta i deponovane jalovine na području naselja Bare, tako da je odgovoran i za sanaciju.

Podsjećamo, usljed aktiviranje klizišta i obrušavanja velikih količina rudničke jalovine, u januaru ove godine je došlo do pokretanja klizišta u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a nekoliko ih povrijeđeno.

Porodicama iz naselja Bare koje su ostale bez domova Općina Kakanj je isplatila pomoć za stambeno zbrinjavanje, koja je znatno veća od procijenjene vrijednosti uništenih objekata.

Za porodice čije domovi nisu uništeni, ali su morali biti iseljeni zbog sigurnog rizika, obezbijeđena su novčana sredstava za plaćanje kirije do momenta otklanjanja sigurnosnog rizika, saopćeno je iz press službe općine Kakanj.

Komentari

komentara