NaslovnicaBiHRudnike u Fed...

Rudnike u Federaciji uništila politika vladajućih stranaka

Rudnike u Federaciji uništila je katastrofalna energetska politika vladajućih stranaka,koje su za direktore postavljali  poslušne i podobne kadrove, koji su u rudnicima samo proizvodili višemilionske gubitke.

Nepotizam,stranačko zapošljavanje i namještanje tendera za višemilionske poslove,postali su normalna pojava u rudnicima.

“Ovakvim nastavljanjem neulaganja, doćićemo za 3-4 mjeseca da nećemo imati gdje da radimo”, rekao je Nedžad  Bašić, rudar rudnika “Mramor”.

Za katastrofalno stanje  optužuju menadžment rudnika Kreka, ali i EP u čijem su koncernu. Iz EP priznaju da milioni koji su ulagani u rudnike nisu opravdani.

“Činjenica je da je ovaj pogon zapostavljen.Od 180,54 miliona je realizirano u rudnik Kreka. Ono što je evidentno i svima jasno da te investicije  ne polučuju očekivane rezultate i da idalje rudnici negativno posluju”, kazao je Elvedin  Grabovica, direktor EP BIH.

Pod pritiskom mogućeg rudarskog bunta, EP najavljuje smjene u rudniku Kreka,ali i u drugim rudnicima.

“Rezultati u posljednjih 11 godina u ovom preduzeću kada je gubitak narastao  preko 330 miliona KM”, tvrdi Sead Delić , direktor  Rudnika  “Mramor”.

No,i pored toga menadžment Kreke, ali i sindikalisti su dobijali enormne plate.

“Predsjednik Sindikata rudnika Kreka ima menadžerski ugovor. Pojedini članovi Izvršnog odbora sindikata su dobili, raspoređeni su na radna mjesta koja se uopšte ne mogu rasporediti po sistematizaciji, na taj način ljudi sa srednjom stručnom spremom dobivaju rješenje sedmog stepena”, dodaje Delić.

Nepotizam i stranačko zapošljavanje u rudnicima je postalo pravilo.Direktori su zapošljavali  svoju bližu rodbinu, a vladajuće  stranke svoje  kadrove.

Tako je Zijad Rahimić, direktor rudnika Đurđevik, koji posluje u višemilionskim gubicima,na posljednjem konkursu zaposlio svoga bratića Asmira Rahimića, a njegov pomoćnik za pravne poslove Šefket Brčaninović, koji je član Komisije za prijem, zaposlio je svoga sina.

“Ovo što se tiče nepotizma,radi se o mome bratiću, koga sam da budem iskren molio  da ne konkuriše, jer bi pokušao mu nači neko drugo rješenje. Po prvi puta čujem takvu mogućnost,da je neko u mom srodstvu. Ja imam ovdje puno rodbine kojima potpisujem rješenja, plate”, pojasnio je Zijad Rahimić, direktor RMU “Đurđevik”.

Demobilisani borac Nedžad Balkić deset puta je bezuspješno aplicirao  za posao u banovićkom rudniku.

“Vrši se prijem zaposlenih po stranačkoj odnosno političkoj liniji,gdje ima odlika nepotizma. Bodovanja apsolutno nije bilo, nije objavljeno uz konkurs. Svojevolja komisije je vršena isključivo po odabiru predsjednika mjesnih zajednica SDA Banovići”, kazao je Nedžad Balkić, demobilisani borac.

I sad bi najveći ceh trebali platiti obični građani, koji će puniti Fond za razvoj i modernizaciju rudnika. Struka to osuđuje.

“Svaljivati sve na leđa građana mislim da je možda jedan od najlošijih poteza.Taj višak novca koji se pojavi  u ovom trenutku ući će u sistem koji nije transparentan”, kategoričan je prof.dr.Edin Delić, Rudarski fakultet Tuzla.

Isti cilj kao planirani Fond,imao je i koncern EP,koji je rudnike u Federaciji doveo na rub propasti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.