BiHRTVFBiH podsjeća VMBiH i Vladu FBiH: Od obećanih sredstava za razvoj i...

RTVFBiH podsjeća VMBiH i Vladu FBiH: Od obećanih sredstava za razvoj i stabilizaciju još nijedna marka nije uplaćena

Vijeće ministara je u februaru donijelo Odluku o dodjeli 10 miliona maraka elektronskim medijima u našoj zemlji.

Sredstva su to izdvojena od viška prihoda Regulatorne agencije za komunikacije. Tada je odlučeno da se Javnom servisu Bosne i Hercegovine isplate 4 miliona i entitetskim vladama po 3 miliona maraka, za poticaj razvoja elektronskih medija.

BHRT je uredno dobio svoja 4 miliona, no entitetske vlade još nisu potpisale sporazum sa Vijećem ministara. Prema riječima premijera Federacije BiH, Nermina Nikšića, Federalna televizija bi trebala dobiti jedan milion, no kada, za sada nije poznato. Po starom, odgovornost prebacuju jedni na druge.

Od usvajanja odluke prošla su 123 dana, i za to vrijeme Federalna vlada na čelu sa Nerminom Nikšićem nije uspjela ili nije htjela da usaglasi sporazum sa Vijećem ministara. Shodno tome upit smo poslali Vijeću ministara koje nas je preusmjerilo ministarstvu finansija – no ni od njih odgovora nema.

Isto pitanje postavili smo i ministru Elmedinu Konakoviću. Umjesto konkretnog odgovora ministar Konaković se ponovo više interesuje upravljačkom strukturom Federalne TV.

„Pitanje je za ministra Fortu, znam da je predložio model, znam da Vlada Federacije trenutno radi tu proceduru preuzimanja tog dijela granta na entitetski nivo, koji bi onda, vjerovatno, ne znam u kojim omjerima, to zaista nisam mogao pratiti sa punim fokusom. Ne znam u kojim omjerima, ali znam da smo u nekoliko navrata o tome razgovarali da se ta stvar dešava što prije“, naveo je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

A upit smo poslali i Vladi Federacije. Ona pitanje preusmjerila ka federalnom ministarstvu finansija i ministarstvu prometa i komunikacija – i oni bez jasnog i preciznog odgovora. U međuvremenu pred naše kamere staje premijera Federacije BiH.

„Tri miliona bi trebalo da ide preko Vlade Federacije za medije u Federaciji. Mi ćemo vjerovatno onda kad ta sredstva budu operativna, a to je nešto zapelo na potpisivanju sporazuma i zakonitostima. Dakle Ured za zakonodavstvo treba da usaglasi tekst sporazuma. Sredstva postoje u Vijeću ministara, bit će operativna dakle čim se taj sporazum potpiše. Na osnovu toga će Vlada Federacije donijeti odluku kojom će vjerovatno trećinu tih sredstava uplatiti Federalnoj televiziji kao javnom servisu Federacije, a 2/3 prepustiti kantonima. Deset kantona kako bi oni i svojim medijima, evo i vi ovdje u Goraždu imate kantonalnu televiziju da i oni svojim televizijama mogu omogućiti pristup nekim sredstvima i podržati ih za što već postoji potreba“, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

Dakle prema riječima premijera Nikšića javni servis Federacije BiH – Federalna televizija, trebala bi dobiti milion maraka. Vjerujemo u najskorije vrijeme.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, nejasno je zbog čega Vlada Federacije i Vijeće ministara nisu našli shodnim i urgentnim potpisivane sporazuma i uplaćivanje novca Federalnoj TV kada su to promtno, uradili za BHRT.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE