RS BiH u misiji – Gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina

Kako donijeti odluku, a da niko ne bude povrijeđen?

Sudbina rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine još uvijek nije poznata.

Ljubitelje rukometa u našoj zemlji zanima kakve odluke će donijeti savez kada je riječ o prekidu ili nastavku Premijer lige BiH.

Kako saznajemo danas bi trebala biti održana sjednica Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, ali istoj neće prisustvovati čelnici iz RS Republike Srpske.

Oni su tražili da se liga ne širi, ali i da se na sjednicu pozovu svi mediji, te da sjednica bude otvorenog tipa kako bi svi zainteresovani mogli vidjeti kako kažu “ko se za šta zalaže”.

Sama odluka da li će se Premijer liga BiH nastaviti još uvijek nije donesena, iako nezvanično saznajemo da će prvenstvo biti prekinuto.

Iako, s obzirom na situaciju nije nerealno ni da se prvenstvo odigra, jer svi klubovi svoje učešće u Evropi imaju tek za pet mjeseci.

Najveći problem savezu, u slučaju prekida prvenstva, pravi konačna tabela jer će u bilo kojoj odluci koja bude donesena neko biti “povrijeđen”.

Borac se nalazi na prvom mjestu i želi titulu, ali bi u tom slučaju nekoliko klubova moralo napustiti Premijer ligu BiH, kako bi klubovi iz nižeg ranga ušli u viši rang.

Ništa tu ne bi bilo sporno da klubovi koji bi napustili ligu nemaju jako dobre šanse da, ukoliko se liga nastavi, izbore opstanak na parketima širom Bosne i Hercegovine.

Sa druge strane, ukoliko se pruži šansa za doigravanje oko ispadanja iz lige, onda su “oštećeni” klubovi iz gornjeg dijela tabele koji ne bi imali šansu da se bore za titulu prvaka Bosne i Hercegovine sa Borcem.

Ukoliko niko ne napusti Premijer ligu, Borac ne može biti prvak, ali se uz to pravi problem jer ekipe iz nižeg ranga ne mogu izboriti plasman u Premijer ligu BiH.

I dok sve zemlje na svijetu gledaju da smanje svoje lige na 10 ili 12 klubova, što zbog kvaliteta, čini se da se kod nas ponovo pokušava uraditi obrnuto. Gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina…

U teoriji, one mogu izboriti plasman, ali širenjem lige koja već broji 16 klubova, a u tom slučaju brojala bi 19 klubova, što je za naše uslove jako teško.

Portal SportSport.ba