NaslovnicaZanimljivostiRover Perseve...

Rover Perseverance prikupio različite uzorke tla na Marsu

Rover Perseverance, koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, blizu je završetka prvog seta svojih ciljeva na Crvenoj planeti.

NASA-in rover je prikupio različit set uzoraka stijena koje će uskoro ostaviti na površini, a ti uzorci će potom čekati transport na Zemlju koji će biti obavljen u narednim misijama. Rover je u krater Jezero stigao prije 17 mjeseci te se nalazi na savršenoj lokaciji za traganje za dokazima života.

Ipak, Perseverance ne traži nikakve organizme koji su živi i danas zbog surovih uvjeta na Marsu, nego traga za tragovima života koji je možda postojao dok je krater Jezero bio ispunjen vodom prije više milijardi godina.

Naučnici se nadaju da se ti dokazi nalaze u prikupljenim uzorcima koji će biti ostavljeni na površini u marednih nekoliko mjeseci.

“Ako su uvjeti u krateru postojali prije 3,5 milijardi godina i ako su bili slični uvjetima na Zemlji, mislim da je realno pretpostaviti da je bilo života koji je ostavio trag u stijenama”, izjavio je David Shuster, naučnik iz misije Perseverance s Univerziteta Kalifornija.

NASA i Evropska svemirska agencija rade na planu čiji je cilj transport uzoraka na Zemlju, a koji uključuje novi sistem za slijetanje, helikoptere, raketu za Mars i interplanetarni teretnjak. Cilj je da uzorci stignu na Zemlju do 2033. godine, a oni će sadržavati magmatske ili vulkanske stijene, stijene koje je Perseverance bušio na dnu katera. Ovi uzorci će “ispričati” priču o krateru prije nego se napunio vodom.

Također, među uzorcima će biti i sedimentne stijene koje je rover prikupljao iz naslaga delte u zapadnom sektoru kratera. Delta se sastoji od mulja i pijeska koje je izbacila rijeka dok je usporavala pri ulasku u šire vodeno tijelo. Moguće je da su u ovoj strukturi zarobljeni tragovi života mikroba.

Jedan od sedimentnih uzoraka pod nazivom “Wildcat Ridge”, formiran je nastankom blata u krateru dok je jezero isparavalo. Puno je soli, ali su instrumenti rovera pokazali da sadrži i obilje organskih spojeva, odnosno spojeva bogatih ugljikom. Ipak, naučnici su oprezni jer organska materija može nastati i procesima koji su hemijski, ali nepovezani sa životom. Primjer je interakcija vode i stijena, a organska materija s enalazi i u međuzvjedanoj prašini.

Perseverance već četiri mjeseca radi na ivici delte, a uskoro će napustiti ovu padinu i otići u obližnje ravno područje dna kratera gdje će odložiti uzorke u zaštitnim cijevima od titanija. Rover će ispustiti 10 ili 11 epruveta.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.