NaslovnicaLokalne TemeMelina Halilo...

Melina Halilović: Najbrojnija manjina u BiH danas obilježava Svjetski dan Roma

Današnji dan, 8. april, u svijetu se obilježava kao Svjetski dan Roma, te Dan odavanja počasti romskim žrtvama Drugog svjetskog rata. Ovaj datum se obilježava još od daleke 1971.godine kada je održan Prvi kongres Roma svijeta u Londonu, pod sloganom „Stop rasizmu, diskriminaciji i progonima“.

Na tom Kongresu pjesma „Đelem, đelem“ je proglašena himnom Roma, a usvojena je i zastava plave i zelene boje sa smeđim točkom u sredini.

Romi su najbrojnija od 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, te se u našoj zemlji organiziraju početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a iako su priznati kao manjina, prava ove populacije su još uvijek itekako ugrožena. Najviše pripadnika ove manjine u našoj zemlji živi na području Tuzle, Kaknja, Zenice, Bijeljine, Brčkog, Sarajeva, a zastupljeni su i u Mostaru, Bihaću te Visokom.

melina halilovic
Melina Halilović, predsjednica UG ORI “Budi mi prijatelj”

Upravo Svjetski dan Roma bio je povod za razgovor sa Melinom Halilović, predsjednicom Udruženja Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog, koje je jedno od dva romska udruženja koja egzistiraju u ovom gradu. Naravno, najviše nas je interesovao broj Roma u našoj zemlji, a iako su provedena brojna istraživanja, do okončanja procesa popisa stanovništva, nećemo moći imati i tačan broj pripadnika ove manjine.

“Prema podacima raznih organizacija i udruženja, danas u BiH živi između 80.000 i 100.000 Roma, međutim tačan broj je sigurno i veći, a saznat ćemo ga tek nakon popisa stanovništva. Ovo je najbrojnija i najugroženija manjina u BiH, a najveći problemi s kojima se susreću Romi u BiH su stambeni problemi, problemi sa zdravstvenim osiguranjem, problem nezaposlenosti te problem školovanja.” – kazala nam je Melina Halilović.

svjetski dan roma (2)

Iako su kroz historiju mnogo puta mijenjali svoja prebivališta i bili često pomjerani sa kućnog praga, Romi su narod poznat po izuzetno veselom duhu, a romski praznici su nezaboravne fešte za sve koji su imali priliku da prisustvuju nekoj od njih, pa će tako biti i za ovaj praznik, 8.april Svjetski dan Roma, a s nestrpljenjem ipak očekuju najveći romski praznik Đurđevdan, koji se obilježava 6.maja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.