NaslovnicaPreporukaRodna revoluc...

Rodna revolucija u Beču: Po prvi put sa Horom bečkih dječaka nastupaju i djevojčice

Prvi put u istoriji, na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Hora bečkih dječaka, nastupit će i Bečki hor djevojčica. Zajedno proslavljaju 525 godina postojanja dječačkog hora.

Na svjetski poznatom novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije horovi će u zlanoj dvorani muzičkog udruženja Musikverein pod dirigentnom palicom Franza Welsera Mösta izvesti polku Josefa Straussa.

Manje je poznato, ali Hor bečkih dječaka od 2004. ima i odjel za djevojčice koji trenutno čini 25 djevojčica od 9 do 15 godina. Uglavnom nastupaju u Beču, a njihov sljedeći veliki nastup će biti na jubilarnom koncertu Hora bečkih dječaka 14. maja 2023. u Musikvereinu. Dječački hor broji ukupno 100 članova, koji dolaze iz 20 zemalja širom svijeta, a žive i pohađaju školu u kampusu hora u Augartenu.

Djevojčice će nastupiti u scenskim kostimima austrijske modne dizajnerice Eve Poleszinski inspirisanim mornarskim uniformama članova Hora dječaka. Novi kostimi će po prvi put biti predstavljeni na bini Zlatne dvorane u bečkom Musikvereinu tokom novogodišnjeg koncerta.

Dječaci, podijeljeni u četiri manja hora, uglavnom koncertiraju u inostranstvu. Naredne godine proslavit će 525. godišnjicu postojanja, a tim povodom bit će objavljena knjiga pod nazivom „Jedan hor osvaja svijet” i set od 25 CD-ova, saopćeno je iz EurocommPR Sarajevo.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.