Rođena prva beba začeta metodom “djece sa 3 roditelja”

Dječačić Zejn Radžani, rođen prije 24 dana u Torontu u Kanadi, prva je beba rođena zahvaljujući kontroverznoj mitohondrijalnoj metodi koja podrazumijeva modifikovanje DNK in vitro metodom.

527

Nataša i Omar Radžani više od četiri godine pokušavali su da postanu roditelji. Obeshrabreni neuspjehom, konačno su se opredijelili za metod vantjelesne oplodnje.

Ali Natašine jajne ćelije već su u neku ruku bile stare – nastanak trudnoće ometao je njihov slab kvalitet. Ovaj problem uobičajena je pojava kod žena: što je žena starija, manje su šanse da će uspjeti da ostane u drugom stanju.

Da bi se izbjegla mogućnost rađanja djeteta sa mitohondrijskom disfunkcijom, ljekari su odlučili da primjene novu tehniku mitohodrijske zamjene, istu onu koja je već duže predmet žestokih debata na području Velike Britanije i SAD.

Ove rasprave najvećim dijelom odnose se na stvaranje “djece s tri roditelja”, ali je ista tehnika primjenjena i u ovom slučaju, s tim što Zejn ima samo dva roditelja.

Ovaj proces uključuje zamjenu mitohondrija starije jajne ćelije mitohondrijama iz matičnih ćelija u tkivu jajnika, od kojih kasnije nastaju jajne ćelije. Zahvaljujući metodi mitohondrijske zamjene, starija ćelija ponaša se kao mlađa, povećavajući šanse za uspješnost tretmana vantjelesne oplodnje.

Do sada su za zamjenu korištene mitohondrije treće osobe, ali nove mitohondrije u ovom slučaju bile su Natašine, isto kao i jajna ćelija.

Za razliku od jednog održivog embriona, koji nudi tradicionalni metod vantjelesne oplodnje, nova tehnika nudi četiri. Jedno od tih jajašaca postalo je Zejn, a ostala su zamrznuta za slučaj da Nataša i Omar požele da imaju još djece.

Zejn je prva od osam beba koje će do ovog ljeta biti rođene zahvaljujući primjeni nove tehnike. S obzirom na to da se smatra genetskom terapijom, ova metoda je ilegalna u SAD, mada američki magazin “Time” navodi da bi veliki broj uspješnih slučajeva mogao da navede američku Upravu za hranu i lijekove (FDA) da ponovo razmotri svoju odluku.

(b92.net)

Komentari

komentara