NaslovnicaZanimljivostiRobot uspješn...

Robot uspješno obavio operaciju na svinjama

Robot nazvan STAR obavio je operacije na životinjama s minimalnom ljudskom asistencijom.

Riječ je o robotu Smart Tissue Autonomous Robot ili kraće STAR, koji je uspješno obavio laparoskopsku operaciju na četiri svinje te je uspješno poveza odva kraja crijeva. Ovo je prvi ovakav uspješan zahvat koji je obavio robot.

Istraživači na Univerzitetu Johns Hopkins su rekli da je robot izveo operativni zahvat uglavnom samostalno te da bi ova testiranja mogla dovesti do šire upotrebe robota za operacije ljudi.

Robot je napravio ukupno 86 šavova, sam je radio dvije trećine vremena, dok je za ostatak asistirao čovjek manuelnim navođenjem mašine.

Provjerom šavova nakon operacije jeutvrđeno da je STAR “postigao značajno bolje rezultate u odnosu na ljude u obavljanju istu proceduru”.

Ova operacija je korak naprijed u odnosu na testiranja iz 2016. godine kada je robot izvukao crijevo životinje iz tijela prije nego je zašiveno, međutim, ovog puta je robot obavio šivanje unutar trbuha kroz malo otvor. Ova vrsta operacije je izazvnija jer organi nisu stacionirani nego se ritmično kreću. Najmanji pokret ruke ili pogrešno postavljeni šav mogu dovesti do curenja i potencijalno katastrofalnih posljedica po pacijenta.

Korišteni softver omogućava STAR-u da planira, prilagođava i izvršava hirurški plan u realnom vremenu, baš kao i ljudski hirurg. Ova sposobnost je od posebne važnosti kada se operiše mekano tkivo.

Testiranje je prvi novi korak ka autonomnim robotskim operacijama ljudi, a istraživači planiraju “naučiti” robota da provodi veće dijelove operacija sve dok ne bude mogao potpuno samostalno obaviti cijeli postupak, od početka do kraja. Oni vjeruju da će za pet godina biti moguće obaviti prve testove na ljudima.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.