Robot “naučio” trčati i završio trku od pet kilometara

Dok kompanije pokušavaju uvesti letjelice u dostavljački posao, naučnici na Državnom univerzitetu Oregon rade na robotima.

Radi se o dvonožnim robotima koji bi se mogli koristiti za dostave, ali i za pomoć u domaćinstvima, posebno onim koja imaju stepenice. Robot je nazvan Cassie te je “naučio” trčati i već je završio utrku dugu pet kilometara. Za to su mu bile potrebne 53 minute.

Cassie je proizvod tima Agility Robotics pri univerzitetu OSU, a napravljen je 2017. godine. Na prvi pogled liči na noja bez tijela koji trči bez cilja, međutim, ova robotska “poluptica” je zapravo budućnost u nastanku. Robot je izdržljiv, napaja ga baterija koja može trajati cijeli dan, a njegova otvorena arhitektura omogućava kontrole na niskom nivou tako da može služiti kao platforma za istraživanje i razvoj novih metoda kontrole.

U proteklim godinama je OSU istraživao korištenje mašinskog učenja za Cassie, a s obzirom na to da proces trčanja zahtijeva održavanje ravnoteže u pokretu, tim je koristio algoritam koji je robotu omogućio da “nauči” trčati. Tim naučnika vjeruje da pomoću algoritma može usavršiti trčanje te hodanje stepenicama.

Robot je nedavno ispisao historiju nakon što je kompletirao utrku od pet kilomoetara za 53 minute. U to vrijeme je uračunato i sedam minuta potrošenih za resetovanje kada se kompjuter pregrijao zbog skretanja pri velikoj brzini.

“Cassie je veoma efikasan robot zbog načina na koji je dizajniran i napravljen. Uspjeli smo doći do granica hardvera i pokazati šta može”, izjavio je student Jeremy Dao koji radi na projektu.

Agility Robotics ima i robota pod nazivom Digit koji može hodati i kretati se stepenica, ali pored nogu ima i ruke koje mogu izvoditi osnovne zadatke.

“U ne tako dalekoj budućnosti svi će gledati robote i imati interakciju s njima na mnogim mjestima u svakodnevnom životu. Roboti će raditi uz nas i poboljšati kvalitet našeg života”, dodao je šef laboratorija za robotiku Jonathan Hurst.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.