NaslovnicaSvijetRobert Hansse...

Robert Hanssen: Osuđeni američki špijun pronađen mrtav u zatvoru

Agent FBI-a koji je postao ruski špijun i koji je poznat kao jedan od najštetnijih špijuna u američkoj istoriji pronađen je mrtav u zatvoru.

Robert Hanssen otkriven je u objektu sa maksimalnom sigurnošću u Firenci u Koloradu u ponedjeljak ujutro.

Hansen (79) je primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu uplaćenim na ruske račune. Tri stotine agenata radilo je na njegovom slučaju.

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Hansen je živio u skromnoj kući sa četiri spavaće sobe u predgrađu Virginije sa suprugom i šestoro djece prije hapšenja.

Zbog svoje kontraobavještajne uloge, imao je pristup povjerljivim informacijama i 1985. je započeo svoju kriminalnu aktivnost pri kojoj je slao materijal u Rusiju i bivši Sovjetski Savez.

Hanssen, koji je postao službenik FBI-a 12. januara 1976., koristio je alias “Ramon Garcia” kada se dopisivao sa svojim rukovodiocima. Prema web stranici FBI-a, on je “ugrozio brojne ljudske izvore, kontraobavještajne tehnike, istrage, desetine povjerljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetne važnosti i vrijednosti”. Iako se povremeno sumnjalo u njegove neobične aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Aldricha Hazena Amesa 1994. godine, biro je shvatio da povjerljive informacije i dalje cure, što je i pokrenulo istragu o Hanssenu. Trebao je da se penzioniše, pa je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati “punih ruku”.

“Ono što smo željeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na djelu”, rekla je Debra Evans Smith, bivša zamjenica pomoćnika direktora Kontraobavještajnog odjela. Kako bi ga namamio nazad u sjedište FBI-ja radi pomnijeg praćenja, dobio je lažni zadatak.

Hanssen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji – zajedno sa skrivenim kamerama i mikrofonima – u sjedištu FBI-ja u januaru 2001. Mjesec dana kasnije, istražitelji su saznali da je on trebao da napravi smrt u parku. Mrtvi pad je kada jedna osoba ostavi materijal drugoj osobi da bi je kasnije pokupila na unaprijed određenoj lokaciji, prema Centralnoj obavještajnoj agenciji.

Hanssen je 18. februara 2001. otišao u Foxstone Park, koji se nalazi u Virginiji, sa plastičnom vrećicom napunjenom povjerljivim materijalima.

FBI ga je ranije viđao u parku i kada se vratio u svoje vozilo, uhapšen je i priveden.

Tokom hapšenja, upitao je agente FBI-ja: “Što vam je trebalo toliko vremena?” On je ispitivačima rekao da je osiguranje FBI-ja patetično, ali je sarađivao kako bi izbjegao smrtnu kaznu.

Prijatelji i komšije tada su naveli šokirani njegovim hapšenjem i opisali ga kao tihog i skromnog. Njegova porodica se vozila na misu svake nedjelje u kombiju starom 10 godina, a govorilo se da je bio strog otac, koji je svojoj djeci ograničio gledanje televizije.

Ali iza ove fasade krila se seksualna opsesija. Hanssen je tajno snimao pornografske video snimke svoje žene i pokazivao ih prijatelju. Za vrijeme njegovog hapšenja, CBS News, BBC-jev američki partner, izvijestio je da je često posjećivao striptiz klubove u kojima je pokušavao da preobrati striptizete u katoličanstvo.

Osim toga, na internetu bi objavljivao seksualno eksplicitne priče o sebi i njegovoj ženi i dijelio njene golišave fotografije. Nakon što je odrastao u Chicagu, u pismu sadržanom u izjavi FBI-a rekao je da ga je inspirisao britanski špijun Kim Philiby.

“Odlučio sam se za ovaj put kada sam imao 14 godina”, pisao je svojim ruskim rukovodiocima, prema izjavi pod zakletvom. Izjasnio se krivim po 15 tačaka za špijunažu i u maju 2002. godine osuđen je na doživotnu bez prava na uslovni otpust. Zatvor, ADX Florence, jedan je od najsigurnijih federalnih zatvora u zemlji, u kojem se nalaze drugi zatvorenici visokog profila kao što su terorista al-Qaide Zacarias Moussaoui i bombaš sa Bostonskog maratona Dzokhar Tsarnaev.

Uzrok smrti još nije potvrđen.

Visoko.ba/federalna.ba/BBC

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.