RK Bosna veterani: Program obilježavanja 67. rođendana RK Bosna Visoko

Trofejni i najpopularniji visočki sportski kolektiv, RK Bosna Visoko, 19. februara će proslaviti 67. rođendan.

Tim povodom, RK Bosna veterani će upriličiti program obilježavanja u četvrtak (18. februara) i petak (19. februara). Iz kluba pozivaju sve bivše igrače i članove (funkcioneri, sekretari, ekonomi…), kao i simpatizere, da se pridruže i uveličaju obilježavanje, koje će se odvijati sljedećim protokolom:

Četvrtak (18. februar): 15 sati – okupljanje na Gradskom groblju i obilazak mezarja i grobnih mjesta bivših igrača kluba koji su nas napustili poslije ratnog perioda. Također, fatihom i minutom šutnje će se odati prigodna počast i svim bivšim članovima kluba koji su nas napustili prije i nakon rata, jer u ovom trenutku nije moguće obići sva grobna mjesta.

Petak (19. februar): 16 sati – okupljanje na starom igralištu u franjevačkom samostanu Svetog Bonaventure, mjestu gdje je i rođena slavna visočka rukometna priča. Uz prigodno druženje, predviđen je historijski čas te evociranje uspomena i prisjećanje na najveće uspjehe, koji su kroz 67-godišnju historiju obilježili postojanje kluba.

Iz RK Bosna veterani mole sve koji budu nazočni da se pridržavaju propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Podsjetimo, RK Bosna Visoko je postizao velike rezultate koji su kroz historiju proslavili naš grad i našu domovinu. Visočka škola rukometa je nadaleko prepoznatljiva i etablirana kao jedna od najuspješnijih u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga, u postratnom periodu i u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Klub je iznjedrio na desetine velikih rukometnih imena i reprezentativaca u svim kategorijama. Osvojene su desetine najsjajnijih trofeja u omladinskim i seniorskim generacijama, a ovo je prigodan trenutak da istaknemo najvažnije:

Jugoslavija:

Pionirski prvaci Jugoslavije (1971. godine)

Četiri puta osvajači Kupa SR BiH (1965, 1968, 1971 i 1982. godine)

Finalisti Kupa Jugoslavije (1965. godine)

Visočki tim je pod imenom RK Vitex u sezoni 1974/75 osvojio četvrto mjesto u ligi Jugoslavije, koja je u to vrijeme bila ubjedljivo najkvalitenija na svijetu.

Krajem 1980-tih u Visokom se počinje graditi nova dvorana, odnosno KSC Mladost. Sportski centar je otvoren 9. aprila 1986. godine, utakmicom između Vitexa i Radničkog iz Šida, dok je zvanična proslava otvorenja dvorane održana 28. novembra 1986. godine, utakmicom protiv banjalučkog Borca.

Bosna i Hercegovina:

Dvije titule prvaka BiH (1997. i 1999. godine)

Tri puta osvajači Kupa BiH (1995, 1998 i 2001. godine)

Klub je zabilježio i veliki broj nastupa na evropskoj sceni, a najveći uspjeh je ostvario u sezoni 1999/2000, kada je igrao 1/8 finala EHF kupa, u kojoj je eliminisan od Metković Jamba.

Ovim putem našem voljenom klubu čestitamo 67. rođendan te ističemo da nove uspjehe i razloge za slavlje očekujemo u budućnosti, koja će, nadamo se, biti trofejna i blistava kao i prošlost!

RK Bosna veterani