SvijetAmerika"Rezolucijom o Srebrenici jača se proces pomirenja"

“Rezolucijom o Srebrenici jača se proces pomirenja”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Savezne Republike Somalije Abukarom Dahirom Osmanom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Kako je saopćeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bećirović je ukazao na važne činjenice vezane za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Naglasio je da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Predsjedavajući Bećirović rekao je da je cilj rezolucije izgradnja održivog mira, i ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.

Rezolucijom se jača proces pomirenja i osuđuje politika veličanja pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, navodi se u saopćenju.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE