BiHRezolucija o Srebrenici - panika među političarima u Srbiji, ali i Republici...

Rezolucija o Srebrenici – panika među političarima u Srbiji, ali i Republici Srpskoj

Nije prvi put da činjenice iz prošlosti podijele bh. politiku, ne samo unutar naše zemlje već i sa susjedima. Najnoviji primjer Rezolucija o Srebrenici koja će se na sjednici Općoj skupštini UN-a naći već koncem ovog mjeseca. I sama najava izazvala je burne reakcije. Mnogi se plaše i da će se otići korak dalje. Ka ukidanju Republike Srpske. Dodatna mogućnost je i da BiH traži ratnu odštetu od Srbije. Sve to, naravno, ukoliko bude jedinstva za njeno usvajanje.

Panika među političarima u Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Pokazale su to posljednje izjave i burne reakcije na najavljenu Rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u julu ‘95. godine, o kojoj bi već u aprilu trebao odlučivati UN. Dok Srbiju predstavlja stabilizatorom na Balkanu, sebe političarom koji vodi politiku mira, ali i spuštanja tenzija, prvi čovjek Srbije opet indirektno negira genocid i od krivca, po starom dobrom običaju, pravi žrtvu.

„Uplakano izađe u javnost i kaže kako se sprema Rezolucija u UN na osnovu presuda Međunarodnog krivičnog Suda j zaista cinično i bezobrazno poprilično, ali šta očekivati od čovjeka koji je sponzor počinilaca ratnih zločina na prostoru BiH“, kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Politička elita Srbije smatra da Rezoluciju o Srebrenici nikada neće usvojiti Generalna skupština UN-a jer će Rusija ili Kina ili obje zemlje staviti veto.

Podsjećamo, vjerni prijatelj Srbije, ali i RS-a – Rusija je i 2016. godine usvajanje zaustavila, pa se nadaju istom scenariju.

„Da mogu muslimanima širom svijeta da pokažu da uprkos podršci koju pružaju ili pružaju Izraelu, a pošto ne mogu u potpunosti da budu na strani Palestinaca… da pokažu evo našli smo muslimane koje ćemo da podržimo da biste vidjeli da mi nemamo negativan stav prema muslimanima“, tvrdi Aleksanadr Vučić, predsjednik Srbije.

„Tu se otvara prostor da nas BiH, odnosno bošnjački političari tuže za odštetu, to će značiti da treba svaki građanin da plaća odštetu“, kazao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

Novac i lična korist su očigledno jedini prioritet srbijanskih političkih elita. Dok sa druge strane, imamo san o srpskom svetu ili kako to vole reći tamošnji političari svi Srbi u jednoj državi. Samim tim od bliskih saradnika predsjednika Srbije, drugačiji stav je nemoguće očekivati.

„Što se tiče njegovih saradnika i poltrona to je sasvim očekivano. SRPSKI SVET!“, poručio je Tahirović.

Čvrsto vezan za Srbiju, odnosno Rusiju, ni predsjednik RS-a godinama ne mijenja političku retoriku, čemu se zvanični Beograd ne protivi. Prijateljski savjet od šefa bh. diplomatije stigao je na adresu predsjednika Srbije. Ako zaista misli dobro Srbiji i Srbima u regionu, treba da podrži Rezoluciju.

„Na svaku dobru od nas mogu očekivati dvije dobre, ali na svaku lošu, isto tako. Ova diplomatija nikada neće trgovati istinom o našem stradanju, kao što su neke prethodne prilikom procesa obnove tužbe za reviziju presude. Za nas je to zaista suštinski prevažno i s tim se nikada nećemo igrati“, naglasio je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

„Rezolucija bi trebala da je obavezujuća za sve države. Srbija bi bila obavezna da plati reparaciju i ratnu štetu. RS je nastao na genocidu, drugačije je kad je to Sud presudio, znači ako gledamo stepenice, prvo presudi Sud koji je relevantan, onda donosi konačnu Rezoluciju Skupština UN-a drugačije kad se donese rezolucija i to je onda završena priča“, naglasio je Zukan Helez, ministar odbrane BiH (SDP).

Podsjećamo da je za zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i oko enklave Haški tribunal izrekao doživotnu kaznu prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, kao i drugim najvišim političkim i vojnim zvaničnicima.

Tragični događaji iz prošlosti ne mogu se promijeniti, ali se mogu i moraju priznati. Negiranje genocida njegov je završni čin, a na domaćim bh. liderima je obaveza da spriječe nove zločine.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE