Retrospektivna izložba Mehmeda Klepe u Sarajevu

Retrospektivna izložba Mehmeda Klepe cjelovit je prikaz njegovog četrdesetogodišnjeg plodnog stvaralaštva. Ona predstavlja pogled unazad, osvrt na njegove prve radove, na stvaralačke faze kroz koje je prolazio, ali uključuje i djela iz njegovog najnovijeg opusa. Stoga ovu Retrospektivu ne treba shvatiti kao nešto što zaokružuje životni ciklus, što je karakteristično za ovakve postavke, jer nam umjetnik još uvijek može i želi pružiti nešto novo.

U pune četiri decenije profesionalnog bavljenja slikarstvom Mehmed Klepo je, kao autor autentične i autonomne vitalnosti čiji likovni govor duboko interpretira vlastitu subjektivnost, izgradio prepoznatljiv umjetnički identitet u sklopu modernog bosanskohercegovačkog slikarstva

Opus ovog umjetnika je velik i do sada segmentarno predstavljan na mnogim samostalnim i koletktivnim izložbama. Međutim, ova izložba nudi cjelovit rezime njegovog rada te uistinu predstavlja jedinstven događaj, jer će publika prvi put imati priliku vidjeti toliki obim i raspon Klepinog bogatog stvaralaštva, objedinjen u jednu izložbu.

U saradnji sa UG Ars tragovi, izložba je bila prezentirana u sklopu manifestacije Dani Zaima Muzaferije u novembru 2018. godine. Zbog velikog broja radova nije bilo moguće realizirati ovu postavku na jednom mjestu, pa je izložba postavljena u tri segmenta i to u: Zavičajnom muzeju Visoko, Galeriji Likum ‘76 i Gradskoj galeriji u Kaknju. Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti, a prostor Galerije Collegium Artisticum će omugućiti njen cjelovit prikaz, što i jeste svrha ovakvih postavki.