ZanimljivostiReportaža Guardiana o Bosni i Hercegovini: Toliko historije, ljepote i slomljenog srca

Reportaža Guardiana o Bosni i Hercegovini: Toliko historije, ljepote i slomljenog srca

Britanski The Guardian objavio je reportažu o Bosni i Hercegovini, a u tekstu se navodi da ova mala balkanska zemlja prihvata svijetlu budućnost održivog putovanja.

“Sa svojim divljim konjima, raznovrsnim aktivnostima i bogatom historijom, ova mala balkanska zemlja prihvata svijetlu novu budućnost održivog putovanja”, započinje tekst na Guardianu koji navodi da “turizam može pružiti nadu” zapanjujućim krajolicima i prekrasnim gradovima Bosne i Hercegovine.

Autorica Jane Dunford prvenstveno je posjetila planinu Cincar – “neukroćeni pejzaž šikara i krečnjačkog krša u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini”.

“Deseci konja, koji su se nekada koristili za uzgoj i transport, pušteni su na slobodu prije više od 50 godina i zamijenjeni mašinama. Danas ih ima preko 700, a žive u planinama visoko iznad Livna. To je magičan prizor i još jedno iznenađenje na mojoj turneji”, kaže u tekstu.

Zatim je na red došla off-road avantura koja vodi visoko iznad Glamočke doline “odakle oduševljavaju pogledi na Dinarske Alpe – i ručamo lokalni sir, suhomesnati proizvodi i rakiju od meda u udaljenoj planinskoj kolibi”.

“Naše putovanje počelo je dva dana ranije u Sarajevu – mjestu koje je ispunjeno s toliko historije, ljepote i slomljenog srca da vam se može zavrtjeti glava. Strahote iz sredine 90ih – kada je grad bio podvrgnut najdužoj opsadi u modernoj historiji tokom bosanskog rata – ne mogu se zanemariti. Obilazimo ulice sa Muhamedom, koji je imao 10 godina kada je izbio rat”, navodi autorica.

Spominje Sarajevske ruže, Tunel spasa, Latinsku ćupriju – mjesto gdje je ubijen Franz Ferdinand te ističe da se lutajući mozaikom popločanih ulica, sa džamijama, crkvama (i pravoslavnim i katoličkim) i sinagogama, koje naizmjence podsjećaju na Istanbul i Beč, a kasnije ispijajući koktele u jednom od barova, tama prošlosti osjeća svjetovima daleko.

Nakon Sarajeva uslijedila je posjeta Jajcu koje opisuje kao slikovit, mali planinski gradić koji u srcu ima vodopad visok 22 metra. “Drevna prijestolnica bosanskih kraljeva, s tvrđavom, katakombama i multietničkim stanovništvom, bila je i rodno mjesto Savezne Republike Jugoslavije, nastale tokom Drugog svjetskog rata, a gradski Muzej AVNOJ-a nudi fascinantan uron u 20-stoljetnu historiju”, napominje.

Putovanje koje je uslijedilo obuhvatilo je posjetu Mostaru, Blagaju, Stocu, Konjicu, a na red je pred polazak ponovo došlo Sarajevo.

“Dok gledam dole u grad ispod, ne mogu, a da ne osjetim da sam jedva zagrebala površinu ove složene zemlje. Politički sistem koji daje podjele ponekad može značiti da je napredak spor, ali svjedočim energiji i pozitivnosti mladih ljudi koje sam upoznala i teškom poslu koji se obavlja na terenu, sigurna sam da će održivi turizam imati pozitivnu ulogu u budućnost zemlje”, zaključuje.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE