Rekonstrukcija područne škole u Radovlju

Nastavak realizacije novih projekata u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre

OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” u Donjem Moštru ušla je u realizaciju još jednog u nizu projekata. Pored izgradnje školske zgrade u Donjem Moštru, rekonstrukcije područne škole u Radovlju, zahvaljujući menadžmentu škole u želji za boljim uvjetima za rad, kako djeci, tako i uposlenicima, aplicirajući i iznalazeći rješenje na svim stranama, da bi se obezbijedili uvjeti koji priliče učenicima u 21. vijeku, aplicirali su na projektu ENERGETSKE EFIKASNOSTI I UPOTREBE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE u područnoj školi u Orašcu koji implementira Caritas Švicarske.

Projekat je krenuo u realizaciju. Ovim projektom će biti zamijenjen dio stolarije koji nije PVC, izolacija fasade vunom, postavljanje fasade, klupice na prozore, izolacija stropa zgrade i ono što je najinteresantnije u cijelom ovom projektu, a to je ugradnja geotermalnog grijanja, koje će zimi obezbijediti grijanje, dok će u ljetne dane omogućiti hlađenje prostorija. Geotermalno grijanje se zasniva na direktnoj upotrebi geotermalne energije. (Ispod Zemljine površine nalaze se ogromne zalihe toplinske energije – geotermalna energija).

Geotermalna energija je vrsta obnovljivih izvora energije, koja pomaže u očuvanju Zemljinih prirodnih resursa. Po mišljenju Američkog EPA-a (Environmental Protection Agency), geotermalni sistem u kućanstvima smanjuju troškove grijanja za 30 do 70%, te hlađenja za 20 do 50% u odnosu na konvencionalne sisteme. Geotermalne sisteme je potrebno puno manje održavati što pridonosi uštedama novca. Isto tako oni su veoma pouzdani te traju desetljećima.

O cijelom projektu ćemo vas obavještavati, a u prilogu vam prikazujemo trenutne radove fotografijama.