NaslovnicaBiHRegionalnom s...

Regionalnom saradnjom do modernizacije muzeja u Jablanici i Nikšiću

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji muzeja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz financijsku potporu EU, bit će poboljšan kvalitet i obogaćena turistička ponuda u skladu sa novim trendovima i tehnologijama, a modernizirat će se najmanje dvije muzejske postavke u Jablanici i Nikšiću, koji će dobiti modernu audio-vizuelnu opremu i obučeno osoblje.

Tako će od jeseni posjetitelji muzeja u Jablanici imati mogućnost na novi način doživjeti Bitku na Neretvi, a u muzeju se nadaju kako će zahvaljujući novim tehnologijama i interpretaciji, broj posjetilaca porasti na preko 20.000 godišnje, saopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Kako je istaknuto, preko 20 muzeja i aktera će kreirati jedinstvenu turističku ponudu sa fokusom na muzeje u središnjoj Crnoj Gori i Hercegovini, a regija će biti promovisana kao multietnička i kulturno raznolika europska destinacija. To bi trebala biti nova i zanimljiva ponuda koja će uključivati i ruralna područja regije.

Prvi put, kako je navedeno, certificirat će se vodiči u skladu sa najnovijim EU trendovima, a zahvaljujući projektu regija će dobiti 20 certificiranih interpretatora kulturne baštine.

Također, bit će poboljšana i kvaliteta usluga smještaja, prodaje suvenira te ugostiteljskih usluga koje se pružaju turistima.

Pružaoci ovih usluga dobit će mogućnost da koristite tehničku podršku, unaprijede kapacitete kroz obuke te poboljšaju promociju i moderniziraju promotivni materijal.

Kulturni turizam čini 40 posto cjelokupnog europskog turizma, a 4 od 10 turista odabire svoje odredište na temelju njegove kulturne ponude, saopćili su iz LiNK-a.

Projekt prekogranične saradnje “Zanimljivi muzeji / Amusing Museums” (aMUSeumING) financiran je iz EU programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni Muzej Crne Gore (CG) i Općina Jablanica (BiH). Ukupna vrijednost projekta je 394.904 eura, od čega EU finansira 333.575 eura (84,47 posto).

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.