NaslovnicaBiHRegionalna ko...

Regionalna konferencija o promociji radničkih prava u regiji Zapadnog Balkana je održana u Sarajevu

EU TACSO 3 projekat (Tehnička podrška Evropske Unije organizacijama civilnog društva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj) finansijski podržan od strane Evropske Unije, zajedno sa Udruženjem za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA iz Zenice, organizovali su regionalnu konferenciju Saradnja sindikata i organizacija civilnog društva u regiji Zapadnog Balkana” od 23.do 25.juna 2022.godine u Sarajevu, Bosna I Hercegovina.

Konferenciji je prisustvovalo 30 predstavnika sindikata, organizacija civilnog društva, institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova[1], Sjeverne Makedonije i Srbije, stavljajući akcenat diskusija na radna i ljudska prava, standarde rada, socijalnu pravdu, zakone i politike za zagovaranje za kolektivne ugovore i partnerstvo.

Zašto smo organizovali ovakvu konferenciju?

Konferencija je postavila temelje za buduću saradnju i povezivanje organizacija civilnog društva i sindikata iz regije Zapadni Balkan. Tokom pandemije uzrokovane COVID-19 radnički sektor je dodatno oslabio, mnogo radnika je ostalo bez posla ili im je smanjen broj radnih sati kao i naknade, naročito u industrijskom sektoru, što izaziva nezadovoljstva i tjera ljude da napuste svoje zemlje.

Sindikati i organizacije civilnog društva su prvi u redu za pružanje pomoći upozoravajući na prava radnika. Imaju iste interese i ciljeve, i kao partneri institucija, treba da budu primarni arbitar u određivanju ljudskih i radnih prava. No, situacija u državama Zapadnog Balkana nije zadovoljavajuća.  Stoga je uloga konferencije bila da okupi istomišljenike iz organizacija civilnog društva i sindikata sa Zapadnog Balkana kako bi podijelili, razmijenili i pokrenuli inicijative za intenzivniju saradnju, učili iz iskustava EU, ali i da bi se potencijalno pokrenule nove inicijative.

Kakvi su rezultati ovakve konferencije?

Planovi za nastavak saradnje nakon konferencije su:

  • postavljanje plana revitalizacije sindikalnog pokreta Zapadnog Balkana kroz unapređenje saradnje sa OCD;
  • uspostaviti plan za razvoj kapaciteta OCD iz regiona i sindikata za umrežavanje, razmjenu iskustava i saradnju na potencijalnim projektima i kampanjama zagovaranja politika;
  • kao i kreirati projekte koji se odnose na unapređenje socijalne jednakosti, ekonomske održivosti i zaštite životne sredine ljudi iz svojih zemalja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.