Home Zanimljivosti Reciklirajte otpad, štedite energiju i resurse, slavite Zemlju

Reciklirajte otpad, štedite energiju i resurse, slavite Zemlju

0
Reciklirajte otpad, štedite energiju i resurse, slavite Zemlju

Rođendan planete Zemlje slavimo danas, 22. aprila.

Ukoliko koristite Google, već ste obavješteni, ali da li ste osvješteni!?

Planeta Zemlja je ugrožena.

Pod vodstvom američkog senatora i ekološkog aktiviste Gaylorda Nelsona širom Sjedinjenih Američkih Država sedamdesetih godina održane su prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 miliona ljudi. Nakon tih demonstracija pitanje zaštite okoliša postavljeno je u okvir političke pozornice. Parole, poput “sve je međusobno povezano”, “sve mora negdje da ode”, “priroda zna najbolje”, “ne postoji besplatan način”, i danas se ističu.

Dan planete zemlje

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen program za promociju održivog razvoja.

Obilježavanjem ovog dana širom svijeta nastoji se ukazati na probleme sa kojima se suočavaju priroda i čovjek, naročito da se ukaže na ugoženost okoline koja nas okružuje.

Zagađenje zemlje, mora i vazduha, nestajanje biljnih i životinjskih vrsta, globalno zagrijavanja i nuklearne prijetnje je nešto što se ne može ignorisati.

Iskoristite lijepo vrijeme, automobil ostavite u garaži i uživajte u šetnji. Pomozite prirodi da se obnovi.

earth 2

 

Komentari

komentara