ZanimljivostiRecepti za malo drugačija jela: Topa s mozzarellom i Tomahawk odrezak

Recepti za malo drugačija jela: Topa s mozzarellom i Tomahawk odrezak

Ukoliko želite isprobati nešto novo, nutricionista Kenan Mandra vam preporučuje recepte za topu s mozzarellom i Tomahawk steak.

Topa je simbol ramazana. Svako ima svoju verziju, ali suština se ne mijenja – mora biti masno, sočno, kremasto i neodoljivo. Nema pravila za sastojke – u osnovi su maslac, masna pavlaka i kajmak. Uklapa se uz skoro sve sireve, a ovo je verzija s mozzarella sirom.

Sastojci

  • 150 grama mladog sira
  • 100 grama mozzarelle
  • 150 grama punomasnog sira (travničkog)
  • 100 grama punomasne pavlake
  • 150 grama kajmaka
  • Dvije kašike mlijeka
  • Kašika maslinovog ulja
  • 50 grama maslaca
  • so po želji

Priprema

Prvo rastopiti maslac pa dodati ostale sastojke – kajmak, mladi sir, mozzarella sir, travnički sir, pavlaku i maslinovo ulje. Dodavati mlijeka zavisno od toga koliku gustoću želite.

Krenite od dvije kašike, možda će biti dovoljno, a na kraju malo posolite. Možete ukrasiti bosiljkom. Uz topu možete servirati somun bez brašna.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Sočni steak iz rerne

Nutiricionista Kenan Mandra predlaže i Tomahawk steak koji možete pripremiti u rerni za pola sata.

Sastojci

  • Biftek tomahawk – Reže se od junećih rebara, tačnije od šest do 12 rebara i to na debljinu od najmanje pet centimetara. Odrezak treba biti iste debljine kao kost, u suprotnom se neće dobro ispeći. “Drška sjekire”, odnosno kost, mora biti dugačka najmanje 13 centimetara
  • So i začinu po želji

Priprema

Dobro zagrijte rešetku u pećnici. Izvadite je iz pećnice i na nju stavite očišćeni Tomahawk steak. Na njega stavite kockicu maslaca, vratite u pećnicu i pecite 30 minuta na 250 stepeni Celzijusa. Preokrenite ga jednom, nakon 15 minuta. Ispod rešetke stavite klasični lim za pečenje kako bi upijao sokove koje će meso pustiti. Ako volite da je odrezak slabije pečen, tada možete vrijeme pečenja skratiti pet do 10 minuta.

Uz steak preporučujemo svježu salatu:

  • Jedna paprika
  • Jedan paradajz
  • Jedan krastavac
  • Zelena salata
  • Travnički sir
  • Nekoliko crnih maslina
  • Maslinovo ulje
  • Sirće
  • So i začini po želji

Sastojke sjediniti, začiniti s malo limuna, sirćeta, maslinovog ulja i soli.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE