Ovo povrće poznato je još od davnina. Pronađeno je u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine prije nove ere. Korišten je u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.
Celer je biljka koja sadrži brojne vitamine, ali i utječe na proces starenja. Također, celer sadrži i vitamin K te štiti zdravlje kostiju i srca.
Odličan izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i mnogih drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi korijen, stabljika i list. Neizostavan je dio supa, salata, čorbi i variva, a sušeno sjeme celera upotrebljava se kao poseban začin.
Iako je čest sastojak u izradi supa, celer se može konzumirati i u soku koji možete napraviti na sljedeći način.
Sastojci:
2 stabljike celera
jabuka ili limeta
Pripremite napitak tako što ćete isjeckati celer, dodati voće po želji i sve izmiksati u blenderu.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.