Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo

845

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je danas u jednodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je sletio oko 11:05 sati, a sa njim su, pored članova njegovog kabineta, doputovali i zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Mehdi Eker i supruga predsjednika Erdogana Emine.

Uz crveni tepih postrojen je i počasni vod Oružanih snaga BiH.

Turskog predsjednika na sarajevskom aerodromu dočekao je ambasador ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Turske u BiH Cihad Erginay u pratnji supruge te osoblja ambasade, ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i mnogi drugi.

Predsjedniku Turske po njegovom dolasku u Sarajevo upriličen je svečani doček ispred zgrade Predsjedništva BiH nakon čega će se sastati sa članovima te državne institucije. Predviđeno je da Erdogan potpiše niz sporazuma o saradnji u raznim oblastima između Turske i BiH te privrednika dviju zemalja.

U poslijepodnevnim satima predsjednik Erdogan će održati sastanak sa predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon ručka planirano je potpisivanje sporazuma o korištenju kredita Turkish Ziraat Banke.

U predvečernjim satima predsjednik Turske prisustvovat će ceremoniji otvaranja obnovljenog jedinstvenog Isa-begovog hamama u Sarajevu te restaurirane Careve džamije.

Erdogan će tokom posjete Sarajevu obići i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića te će prošetati Baščaršijom.

Turski predsjednik će napustiti BiH u večernjim satima nakon večere koju će za njega organizovati Predsjedništvo BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentari

komentara