Realizacija infrastrukturnih radova u školama

NAČELNICA BABIĆ OBIŠLA ŠKOLE U KOJIMA SE REALIZIRAJU INFRASTRUKTURNI RADOVI

Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić sa saradnicima je danas upriličila obilazak osnovnih škola i jedne srednje škole na području naše općine, gdje su u toku radovi na renoviranju.

Posjećena je OŠ „Safvet – beg Bašagić“, OŠ „Kulin ban“, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Gračanici, te OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Dobrinju.

Na licu mjesta smo se uvjerili i kako napreduju radovi u MSŠ „Hazim Šabanović“ i OŠ „Alija Nametak” na Bucima.

U OŠ „Safvet – beg Bašagić“ uspješno je realiziran projekat sanacije mokrih čvorova. Općina Visoko je obezbijedila sanaciju mokrih čvorova, sa kojima je ova škola već duže vrijeme imala znatne probleme, tako da je ovo renoviranje, koje će uvjete u školi podići na viši nivo, bilo neophodno.

Direktorica škole Selma Trebo nije krila zadovoljstvo povodom realizacije ovog projekta i zahvalila se načelnici Amri Babić za dosadašnji trud, uz nadu da će se uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Slika 3

U OŠ „Kulin Ban“ u toku je projekat renoviranja krova. Preciznije, radi se o zamjeni jednog dijela krova koji je građen od vrlo opasnog materijala salonita koji stalno propušta i uzrokuje velike probleme vlaženja zidova, koji će uskoro biti prošlost.

Ramiz Brkić – direktor OŠ „Kulin ban“, također je istakao zahvalnost načelnici Babić i njenim saradnicima na angažmanu prilikom realizacije ovog projekta ali i zbog činjenice da lokalna vlast prati sve uspješne aktivnosti učenika na nivou škola sa područja općine Visoko.

Naredna destinacija bila je OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Gračanici, gdje je u toku projekat renoviranja prozora i vrata, a nakon toga posjetili smo i OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Dobrinju, gdje se, također, uveliko odvijaju radovi na renoviranju stolarije.

Tarik Hadžić – direktor OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ je iskoristio priliku da se zahvali Općini Visoko na izdvojenim sredstvima za renoviranje, koje će poboljšati uslove rada u ovoj školi, pogotovo u zimskom periodu, uz spremnost za saradnju na novim projektima u budućnosti.

Slika 1

Jedno od prioritetnih programskih opredjeljenja Općinske načelnice mr. sci. Amre Babić je bilo da se u kontinuitetu ulaže u sve školske objekte na području općine Visoko, bez obzira na nepostojanje općinske nadležnosti kada su u pitanju ove ustanove.

Radovi na renoviranju intenzivno se odvijaju i u MSŠ „Hazim Šabanović“, kao i u OŠ „Alija Nametak na Bucima, gdje su postavljena nova vrata na mokrom čvoru.

Izvođač radova je firma „VIZIJA“ d.o.o. Visoko, osim u OŠ „Kulin ban“, gdje radove izvodi firma „ARCO-in“ d.o.o. Zenica. Poslove stručnog nadzora vrši firma „BauArt“ d.o.o. Visoko.

Današnji obilazak je još jedan vrijedan potez lokalne vlasti, koja, uprkos brojnim problemima, od kojih je najveći nenadležnost za najbitnija pitanja osnovnih i srednijih škola, ipak uspijeva izdvojiti značajna sredstva za renoviranje svih školskih objekata na području općine Visoko.

Slika 2

„Želim da izrazim svoje zadovoljstvo nakon današnjeg obilaska osnovnih i jedne srednje škole na području općine Visoko.

Općina Visoko je tokom ove godine sa kapitalnim ulaganjima, u iznosu od oko 100.000 KM iz općinskog Budžeta pomogla osnovnim i srednjim školama na sanaciji hitnih radova.

Riječ je sanaciji krova u OŠ „Kulin ban“, te o mokrim čvorovima i stolariji u ostalim školama.

Ovo su bili samo najnužniji radovi za koje smo obezbjedili sredstva.

I ove godine podržana je izgradnja novog objekta škole u Moštru sa 20.000 KM.

Iako Općina nema nadležnost da ulaže u obrazovanje, jer je to isključiva nadležnost kantona, gdje dolaze sredstva od prihoda za ove namjene, mi ne želimo čekati na kantonalna sredstva, koja se ne raspodjeljuju pravedno i pošteno već dugi niz godina i nedostatna su da pokriju sve potrebe.

Odlučili smo se da ove godine značajnije iz općinskog Budžeta podržimo sve aktivnosti škola sa područja naše općine.

Mi ćemo sa ovim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, kao što ćemo nastaviti i sa podrškom nastavnim i vannastavnim aktivnostima, kao što su npr. takmičenja iz matematike, fizike ili nekih drugih predmeta, koja vrlo često uopšte ne bi bila održana da nije podrške iz općinskog Budžeta.

Naša obaveza je da podržavamo sve školske aktivnosti i želim da istaknem odličnu saradnju sa direktorima i menadžmentima svih škola i ove projekte realiziramo zbog naše djece i naših prosvjetnih radnika.

Ovo ne isključuje odgovornost kantona i ovim putem pozivam i nadležnog kantonalnog ministra, ali i kompletnu kantonalnu Vladu da u budućnosti više pažnje posvete obrazovnim institucijama na području općine Visoko, koje su nepravedno zanemarene već dugi niz godina“, poručila je Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić.

Slika 4

Poboljšanje infrastrukture u školskim ustanovama će učenicima i prosvjetnim radnicima omogućiti kvalitetnije uvjete za svakodnevne aktivnosti, a Općina Visoko će i u narednom periodu, u sklopu svojih objektivnih mogućnosti, nastaviti sa podrškom svim školama prilikom realizacije najvažnijih projekata.

 

 

Press Općine Visoko