Reagovanja: Topuzovo polje, zapušteni i zaboravljeni od svih

Mještani Topuzovog polja poslali su nam slike i svoje reagovanje na trenutno stanje u ovoj Mjesnoj zajednici.

Topuzovo polje je prigradsko mjesto, bogato jakom industrijom. Mjesto koje u velikoj mjeri puni budžet Općine Visoko.

Ali i zaboravljeno od same općinske vlasti. Najbolji primjer su sami ulazi u Topuzovo polje. Sa obje strane su cijelom dužinom divlje deponije, veliki broj pasa lutalica i okupljalište narkomana. Kada svemu ovome dodamo kako nema ni javne rasvjete onda možemo slobodno reći da je stanje užasno. Slike u prilogu prikazuju trenutno stanje.

Da ne spominjemo vodovod koji je izgrađen od zabranjenih azbestnih cijevi prije cca. 40 godina. Plaćamo skuplju cijenu vode, nadamo se da će i vodovod biti obnovljen.

Pored svih problema koje imamo smanjena nam je i redovna podrška Općine u vidu grant sredstava za javnu rasvjetu i rad predsjednice Mjesne zajednice. Za javnu rasvjetu smo prošle godine dobili 1870KM umjesto dosadašnjih 2.500 KM koje smo imali svake godine. Grant za rad predsjednice MZ je također prošle godine umanjen na 1200 KM u odnosu na 1600 KM koliko je uplaćivano ranijih godina.

Postavljene slike prikazuju samo 10% stanja smeća na terenu. Ne treba nam neko slati bager da smeće odgura u rijeku Bosnu, tražimo da se to sistemski riješi. Postavljanjem rasvjete i nekoliko kamera na iste stubove od rugla možemo napraviti šetalište i igralište za djecu.