NaslovnicaLokalne TemeReagovanja / ...

Reagovanja / Slučaj gradnje na Hadžijinoj vodi samo je vrh ledenog brijega nesavjesnog rada u službi Urbanizma

Ne upuštajući se u ulogu sudije niti preambiciozno zauzimajući stav o tome koliko je to dobro, a koliko loše sa urbanističke tačke gledišta i interesa Visokog, samo prenosimo reagovanje mještana šireg područja, kako ga u Visokom zovemo “Hadžijina voda” koji su nam se javili, a koji je prema informacijama koje smo dobili od mještana već dobio sudski epilog.

Naime radi se o gradilištu na čijem području nakon okončanja radova bi trebala da se pojavi nova stambena zgrada. Prema dostupnim informacijama investitor posjeduje urbanističku dozvolu, a prema raspoloženju okolnih komšija oni se baš i ne slažu sa ovom odlukom i zbog toga je sve završilo na sudu.

Međutim ovdje je nevezano za ovaj slučaj po ko zna koji put interesantno sintetizirati kako to funkcioniše služba Urbanizma pri Gradskoj upravi. Ne sumnjamo u iskrene namjere investitora, kao što ne sumnjamo ni da su te namjere u suprotnosti sa željama mještana koji žive u okolnim kućama, ali sumnjamo u profesionalnost i savjestan rad u službi onih koji u zabludu dovode i dovodili su kako bivše investitore tako i potencijalne buduće. Sasvim je jasno da u službi Urbanizma godinama unazad stvari funkcinišu u paralelnom sistemu djelovanja gdje su se isprepleli lični interesi sa nepotizmom, političkim, prijateljskim, rodbinskim i materijalnim interesima. Sasvim je izvjesno, a to se u većini slučajeva i ne krije više jer su “crtači projekata” toliko postali oholi, i služba u službi, da su stvorili sistem u kojem sami rade projekte, oni izdaju urbanističke i građevinske dozvole i oni su nadzor projekata koje sami naplaćuju i realizuju, a koji su u najvećoj mjeri urbicid koji gledamo po Visokom i od kojeg samo ta dobro organizovana skupina pojedinaca sa linijarima, šestarima i AutoCAD-om ima materijalni ineteres.

Međutim, ono što su zanemarili mnogi koji godinama unazad koriste svoje pozicije i zaposlenja u javnom sektoru gdje primaju i plate, ali im nije dovoljno pa zloupotrebom položaja malo su se zaigrali i u realnom sektoru jeste činjenica koju možda ne znaju, a na koju ćemo ih podsjetiti. Od prije neki dan u Visokom je zabilježen prvi slučaj pravno kvalifikovan kao “Nesavjesno bogaćenje”, pa vi samo nastavite kako ste i naučili, većinu tako zarađenog novca će vam svakako uzeti advokati u višegodišnjim sudskim procesima koji su pred vama.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.