Razija Mujanović: Glas za košarkašku divu

Nakon što nam je fudbalska reprezentacija pružilo još jedno razočarenje, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je istu noć slavila protiv Estonije rezultatom 92:54 u trećem kolu kvalifikacija za Eurobasket 2021. 

Ovom pobjedom naše Zmajice su stigle na korak do plasmana na smotru najboljih evropskih selekcija, a u subotu igramo sa Rusijom. Naravno, najzaslužniji za uspjeh jesu naše reprezentativke i selektor, ali sa Maricom Gajić i Jonquel Jones na terenu, svojom pojavom uz teren ističe se naša najveća sportiskinja svih vremena – legendarna Razija Mujanović.

Popularna Raza je angažovana kao Team Manager ženskih selekcija Bosne i Hercegovine ispred Košarkaškog saveza BiH, a članica je i Komisije za žensku košarku FIBA Evrope. Na taj način Bosna i Hercegovina je prvi put dobila svoj glas u krovnoj kući košarke, a samu činjenica da je Raza uz reprezentaciju – pozdravlja sva sportska javnost kao i proslavljeni sportaši poput Jusufa Nurkića. Razija Mujanović je došla gdje nijedan sportista iz ove zemlje nije – uz  Shaquillea O'Neala ,  Tonija Kukoča ,  Mickeya Berkowitza ,  Valdisa Valtersa  i Dušana Ivkovića primljena je u FIBA-inu Kuću slavnih 2017.

No, njen put do svjetskog vrha nije bio lak.

Odrasla je u selu Ratkovići kraj Čelića podno Majevice, ali veličanstvena Raza je svojim pristupom i borbom otpuhala sve prepreke i postala četverostruki evropski prvak i tri puta najbolji igrač kontinenta, s reprezentacijom bivše Jugoslavije je uzela srebro i na svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama, i još pride dva na prvenstvima Evrope. Valjda niko sa ovih prostora nije sa šest
klubova u četiri evropske lige osvojio – trinaest državnih prvenstava! Raza did it!

Niko nije pokazao takvu volju, takvu energiju i pobjednički duh kao ta žena! Zato, kad se stave sve karte na stol, Razija Mujanović je najveći sportaš Bosne i Hercegovine svih vremena. I zato veseli da je Raza uz naš Košarkaški savez, uz sjajne djevojke koje su na pragu da izbore plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine. Uz to, Razija Mujanović se aktivirala i politički, jer, kako kaže – „dosta mi je da gledam ove neznalice i nesportiste da vode naš sport“. Ova košarkaška i ljudska diva, veća i od svih fudbalskih, košarkaških, rukometnih… bh. divova, na listi je Nezavisnog bloka za Općinsko vijeće Ilidža, pod rednim brojem 2. Zaslužila je Raza glas u nedjelju, jer dužni smo joj za sve njene koševe, pehare, trofeje, za svu radost koju nam je dala…

Patria