Ravršeni radovi na asfaltiranju dijela puta u naselju Prhovo, MZ Porječani

NAČELNICA BABIĆ OTVORILA ASFALTNI PUT U NASELJU PRHOVO – MZ PORJEČANI

Nedavno su završeni radovi na asfaltiranju dijela puta u naselju Prhovo – Mjesna zajednica Porječani. Asfaltni put danas je svečano otvorila Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, koja je zajedno sa saradnicima posjetila ovo područje, uz srdačan doček mještana, kojima su svakodnevnica i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba sada umnogome olakšani, a istovremeno su stvoreni preduslovi za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj ovog područja.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova na izgradnji putne infrastrukture iznosi: 26.782 KM sa PDV-om. Završetkom radova na ovoj dionici asfaltirano je 460 metara saobraćajnice. Širina saobraćajnice je 2,5 metra a debljina asfalta 7 cm.

Postupkom javne nabavke za izvođenje radova kao najpovoljniji izvođač bila je odabrana firma „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. Visoko, a stručni nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma „Arting BH“ d.o.o. Sarajevo, dok je poslove laboratorijske kontrole radova vršila firma „DTQ“ d.o.o. Sarajevo.

Slika 1

„Prošle godine tražili smo povjerenje od vas za još jedan mandat i koristim priliku da vam se zahvalim što ste mi dali priliku da još jedan mandat predvodim općinsku administraciju i zakonodavnu i izvršnu vlast Općine Visoko.

Zajedno završavamo započete projekte i otpočinjemo nove, a sve u dogovoru sa građanima i Mjesnim zajednicama, poštujući volju i potrebe naroda.

Mi smo započeli sa projektom, kojeg smo u prošlom mandatu nazvali „Projekat zaboravljenih sela“, ove godine smo nastavili sa realizacijom tog projekta i nećemo ga napustiti dok ga ne dovedemo do kraja.

Naša je obaveza da budemo pravedni i pošteni u svome radu i da dođemo u svako selo i zaseok i da svi građani općine Visoko osjete blagodati infrastrukturnih radova.

Na području općine Visoko ima oko 88 naseljenih mjesta, 26 Mjesnih zajednica, gdje živi oko 40.000 građana.

Puno je problema i sa vodosnabdjevanjem, putnom infrastrukturom, kanalizacijom, ali i sa psima lutalicama, zatim sa neuvjetnim školama, ruiniranim objektima koji se urušavaju i gdje su mokri čvorovi odavno trebali biti sanirani.

Mi sa svojim skromnim općinskim Budžetom svake godine izdvojimo oko 2 miliona maraka u ove investicije. Velika sredstva izdvajamo i za one projekte koji nisu u našoj nadležnosti, odnosno pripadaju kantonu.

Čitav ZE-DO kanton sa 12 općina ima oko 2 miliona maraka investicija u putnu infrastrukturu, a Općina Visoko sama izdvaja 2 miliona za putnu infrastrukturu, što je najbolji pokazatelj odgovornosti Javne uprave nivoa lokalne vlasti prema građanima i odgovornosti nekih drugih nivoa vlasti spram građana.

Ove godine smo započeli i jedan od najvažnijih projekata u historiji za našu općinu – projekat vodosnabdijevanja, suočili smo se sa mnoštvom problema, ali se ovaj projekat uspješno realizuje i mi smo već u naselju Čekrekčije došli do prvih kuća.

Slika 2

Pozivam vas na saradnju i koordinaciju i da budete aktivni sudionici pozitivnih dešavanja u vašoj lokalnoj zajednici.

Mi smo premostili i sve podjele na selo i grad, a jedan od najboljih dokaza je i nedavno otvoreni pješački most Luke-Ozrakovići, koji je spojio dvije obale i u simboličnom i u fizičkom smislu spojio selo i grad.

Nećemo dozvoliti ni u narednom periodu da nas neko dijeli i da pravi razdor među nama.

Podržat ćemo sve vaše inicijative kroz rad u Mjesnoj zajednici, u sportskim Udruženjima, zatim kroz odgajanje naših mladih naraštaja i kroz pomoć i podršku bolesnim i onima kojima je pomoć potrebna.

Želimo da zadržimo ljude na njihovim ognjištima, da žive sretno i zadovoljno i da ne traže bolji život na nekim drugim mjestima“, poručila je, između ostalog, načelnica Babić u svom obraćanju prisutnim mještanima, prisjetivši se i ratnog heroja sa ovog prostora, dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“, Teufika Tufe – Buze, koji je ove godine posthumno dobio Povelju Općine Visoko za životno djelo za doprinos postizanja općedruštvenih vrijednosti, organizovanje otpora agresiji i odbranu ljudskih života i materijalnih vrijednosti općine Visoko i Bosne i Hercegovine.

Još jedan u nizu uspješno realizovanih Projekata Općine Visoko je implementiran putem općinske Službe za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline, a njegovom realizacijom povećan je stepen sigurnosti građana ovog naselja, kao i svih drugih učesnika u saobraćaju.

Radovi su finansirani sredstvima iz Budžeta Općine Visoko, a prema Programu kapitalnih ulaganja u infrastrukturu za 2017. godinu.

Slika 3

„Općina Visoko u kontinuitetu evo već drugu godinu zaredom realizira projekat „zaboravljenih sela“, nastavak izgradnje lokalne ceste od Prhova prema Porječanima.

Izgradili smo 460 metara saobraćajnice, a vrijednost radova je iznosila približno 30 hiljada maraka.

Na ovaj način smo u posljednje dvije godine izgradili skoro 900 metara asfaltnog puta u naselju Prhovo.

Drago mi je što u kontinuitetu u naseljima na području općine Visoko nastavljamo sa ulaganjima i izgradnjom infrastrukture i to u onim naseljima u kojima do sada nije bilo nikakvih ulaganja.

Općina Visoko, na čelu sa načelnicom Amrom Babić će nastaviti sa projektima izgradnje putne infrastrukture,  a sve u cilju što kvalitetnijeg i boljeg života naših sugrađana“, kazao nam je Emir Fejzović – pomočnik Općinske načelnice u Službi za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove i zaštitu okoline.

Slika 4

Zehrudin Buza – mještanin naselja Prhovo, nije krio zadovoljstvo zbog otvaranja nove saobraćajnice i u ime svih mještana javno se zahvalio Općinskoj načelnici i cjelokupnoj Općinskoj administraciji na besprijekornoj saradnji.

„Realizacija ovakvih projekata mnogo znači stanovnicima Prhova, jer ovakvi projekti privlače i nove privredne subjekte na ovaj lokalitet, što je garant uspješne budućnosti i života na ovom području.

Dosadašnje aktivnosti načelnice Babić i njenih saradnika su podstrek za druge mještane, koji su sigurni da će ono što je dato kao obećanje biti ispunjeno“, istakao je gospodin Buza.

Općina Visoko je na ovaj način nastavila uspješan trend investiranja sa ciljem rješavanja problema sa kojima se Visočani susreću. Fokus je na daljoj izgradnji infrastrukture koja će omogućiti viši kvalitet života i rada u Visokom.

 

Press Općine Visoko