Ravne 4

RAVNE 4 – OTKRIĆE NOVIH PODZEMNIH PRAHISTORIJSKIH TUNELA

Četvrtog novembra 2019. došlo je do novog velikog otkrića u Bosanskoj dolini piramida.

U proteklih 14 godina Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ pronašla je ulaze u ‘KTK tunele’ i očistila 150 metara, ulaz u tunele Ravne i do sada je očišćeno i podgrađeno 2.400 metara, tunele ‘Ravne 2’ od kojih je 30 metara otvoreno, Ljekovite tunele (65 metara) i ‘Ravne 3’ tunele (ukupno 110 metara).

Radeći u parku ‘Ravne 2’ radnici Fondacije su otkrili malu šupljinu ispod konglomeratne stijene. Direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić formirao je tim za prvu naučnu prospekciju koja se sastojala od terenskog arheologa Amne Agić, terenskog geologa Richarda Hoylea, supervizora radnika Mustafe Bajića, supervizora volontera Marie-Sophie Gristie i rukovaoca instrumenata za mjerenja energetskih fenomena Eveline Čehajić.

Kontrolna mjerenja su izvršena ispred ulaska u šupljinu. Tim se zatim provukao kroz uski prolaz visok 30 cm tačno u 9:15. Putovanje kroz prahistorijske tunele je trajalo puna dva sata. Izvršena su mjerenja na još dvije tačke u tunelima (na 22 metra od ulaza i na 60 metara od ulaza). Energetski parametri su izvanredni. Uvjeti su sigurni za boravak.

Tokom prospekcije tim je konstatovao postojanje većeg broja vještački pravljenih tunela koji se pružaju u svim smjerovima te suhozidova. Prosječna visina tunela je bila 80-100 cm.

Novi tuneli ‘Ravne 4’ nalaze se 300 metara južnije od tunela ‘Ravne 3’ i za toliko su bliži Bosanskoj piramidi Sunca.

Nesumnjivo, riječ je o istoj tunelskoj mreži koja se pruža ispod čitave Bosanske doline piramida. Ekipa je napravila prvi dokumentarni film o otkriću i prospekciji tunela s izjavama učesnika.

Odlične energetske karakteristike, sretan tim i uzbudljiva vremena.