Ravne 2 rastu svake godine, ovim smo otvorili naše srce i pokazali ljubavOsmanagić povodom otvaranja “Ružinog labirinta”: Ravne 2 rastu svake godine, ovim smo otvorili naše srce i pokazali ljubav

Prigodnim programom i uz prisustvo gostiju, kao i uposlenika Fondacije, ove srijede 20. marta 2019. u parku „Ravne 2“ otvorena je nova instalacija, Ružin labirint ljubavi, donacija čuvene američke književnice Kathleen McGowan, a posvećena njezinom preminulom mužu i velikom prijatelju Fondacije, Philipu Coppensu. Instalaciju su zajedno otvorili Kathleen i direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić, a Kathleen se u emotivnom govoru prilikom otvorenja zahvalila svima na dolasku, te pojasnila svoju povezanost s projektom i Bosnom i Hercegovinom.

– Moj pokojni muž Philip je bio jedan od prvih novinara koji je došao ovamo i pisao o ovom projektu, te dao podršku Fondaciji. Potpuno je bio posvećen projektu i radu i dok je umirao u decembru 2012.godine rekao mi je da nastavim davati podršku Semiru, ljudima oko njega, jer je istinski vjerovao da je ovo najveće otkriće u povijesti arheologije. Philip je preminuo u decembru 2012.godine i nije imao priliku da vidi ovaj park, ali bi ga sigurno jako volio i bio bi uzbuđen da može vidjeti sve ovo što radimo. – kazala je Kathleen.

Otvorenje nove instalacije u parku „Ravne 2“, „Ružinog labirinta ljubavi“ bilo je prilika i da se podsjetimo na rast ovog jedinstvenog parka u ovom dijelu Evrope, ali i da direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić još jednom pomene sve one koji učestvuju u ovom velikom projektu.

– Park „Ravne 2“ raste iz godine u godinu, donosimo nove programe, sadržaje, ljepotu. Iza ovog parka stoji vizija, ideje i realizacija. Koristim priliku da se zahvalim našim uposlenicima, koji slijedeći moje ideje, slijedeći konkretne akcije ispred kojih je naš supervizor Mustafa, pomažu da u ovaj park unesemo puno entuzijazma, ljubavi i da nam je svima jasno da je ljepota ljepša od one tamne strane naših života. Naravno zasluge i velika zahvalnost pripadaju i svim ostalim uposlenicima, volonterima, koji su kroz razne poslove pokazali i pokazuju da BiH ima i drugu stranu. Poznati smo da od najljepših stvari koje nam ja priroda ostavila, planina, rijeka, jezera, napravimo nešto zagađeno, ružno, zaprljano, a ovaj park je primjer da se može napraviti transformacija i na drugu, pozitivnu stranu.

Zahvaljujem se i svim drugim uposlenicima, volonterima iz cijelog svijeta i Visokog, koji su ostavili dio svog srca u ovom parku i ovim instalacijama. U „Ružinom labirintu ljubavi“ su dva jaka simbola, ruža koja je simbol ljubavi i sam proces ljubavi koji je najjači proces u kosmosu. Upravo smo otvaranjem ovog parka otvorili naše srce pokazujući ljubav Bosanaca i Hercegovaca prema cijelog svijetu. Svaki labirint ovdje je hodanje kroz život. Neko hoda sporije, neko brže, neko umjereno, a svi idemo prema nekoj destinaciji, i ako ostanemo u okviru staza doći ćemo do cilja. Ovdje imamo i ružu sa šest latica u kojoj su razne osobine, sreća, zadovoljstvo, ljubaznost…i kada čovjek dođe do ruže može se okrenuti prema onome što želi da pojača u životu. Naši labirinti nemaju veze sa religijama, nacijama, stvarima koje nas dijele, nego sa životnom ljepotom. – kazao je dr. Osmanagić.

Nakon svečanog otvorenja labirinta, nove instalacije u parku „Ravne 2“, prisutni su imali priliku i da „prošetaju“ kroz labirint, te dođu do sredine, do ruže i njezinih latica. Ova instalacija je još jedna u nizu u parku „Ravne 2“, koji svakim danom postaje sve ljepši, uređeniji i sadržajniji.

Piramidasunca.ba