“Ravne 2”: Izrada betona kakvim su građene Bosanske piramide Sunca

GEOLOZI FONDACIJE S GRUPOM VOLONTERA U PROJEKTU IZRADE BETONA – GEOPOLIMERA, OD KOJEG JE SAZDANA BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA

Nakon realizacije projekta izgradnje keltske peći, u parku „Ravne 2“ ovih dana je otpočela realizacija još jednog velikog projekta, a po ideji volontera Davida iz Francuske. Naime, namjera je da se iz materijala dostupnih u prirodi napravi beton identičan onome na Bosanskoj piramidi Sunca. O kakvom projektu je riječ, koliko bi trebao trajati, i kakvi nas rezultati očekuju, razgovarali smo s Mejrom Kozlo, geologom Fondacije.

– Ideja je da se koriste materijali dostupni u prirodi. Beton koji se nalazi na Bosanskoj piramidi Sunca je geopolimer. Ne koristimo suvremeni cement, niti kreč, tako da je malo komplikovano doći do jednog takvog materijala, odnosno betona. Trenutno smo u početnoj fazi, sitnimo glinu, koju i pečemo kako bismo dobili nešto poput cementa, neku vrstu veziva. Koristit ćemo i šljunak iz tunela, kao i još neke materijale. Sve radimo u dogovoru s mojim kolegom, geologom Richardom iz Engleske. Da pojednostavim, cilj je napraviti beton kao na blokovima Bosanske piramide Sunca, onakve čvrstoće i sastava, što do sada niko nije uspio, a mislim niti pokušao da napravi, jer se radi o betonu čvršćem od ovog koji poznajemo danas – pojasnila nam je Kozlo.

A ideju za pravljenje betona, David je dobio iz knjige Josepha Davidovitsa iz Francuske, osnivača Instituta za geopolimere i čovjeka koji je radio analizu sastava betona s Bosanske piramide Sunca.

– Na pomenutom Institutu u Francuskoj obrađeni su uzorci uzeti s Bosanske piramide Sunca i tamo je i utvrđeno da se radi o geopolimeru, u kojem se nalaze čestice zraka koje dokazuju da je nastao radom ljudskih ruku. Ovdje koristimo i keltsku peć za pečenje i sušenje gline, a ako uspijemo u ovome, to će biti zaista jedno ogromno otkriće i baza za nastavak velikih istraživanja jer bi zaista bila senzacija napraviti takav beton – pojašnjava Kozlo.

A da bi se vidjeli rezultati, bit će potrebno mnogo rada, truda i strpljenja, kao i vremena.

– Blokovi će biti izliveni u kalupe koje smo već pripremili, bit će potrebno mnogo dana da se fino osuše, tako da je to malo duža procedura. Ipak, riječ je o velikom eksperimentu i sjajnoj ideji.  Mi geolozi smo jedva dočekali da se uhvatimo posla, da na licu mjesta dokažemo još jednu ogromnu stvar, te da otkrijemo i nove činjenice – kazala nam je na kraju Mejra.