Ratzilla – divovski glodavac koji je koristio sjekutiće kao kljove

1031

Najveći glodavac koji je ikad živio vjerovatno je koristio sjekutiće kao što slonovi koriste kljove, rezultati su istraživanja koje su proveli naučnici sa Univerziteta York.

Josephoartigasia monesi, glodavac srodan zamorcu, živio je u Južnoj Americi prije otprilike 3 miliona godina. Najveći je dosad pronađen glodavac, s masom od otprilike 1000 kilograma i veličinom bivola, te je poznat jedino prema svojoj lubanji od 53 centimetara.

Dr. Philip Cox računalnim je modeliranjem pokušao izračunati snagu ugriza Josephoartigasia monesi. Prvo je nakon rendgenskog snimanja u vrlo sofisticiranom sofveru kreirao vrlo detaljnu rekonstrukciju lubanje od 53 cm, te su potom dodali model donje vilice činčile, današnjeg srodnika ovog megaglodavca. Simulacije pokazuju da i najslabiji zub u vilici ima snagu od 4165 N, odnosno triput veću od snage ugriza tigra ili prosječnog krokodila. Na vršcima njegovih neprestano rastućih zubi, snaga ugriza mjeri 1400 N. Također, zubi su mogli izdržati gotovo tri puta veću silu, što se temelji na ranijim istraživanjima dr. Andresa Rinderknechta i dr. Ernesta Blanca, koji su prvi opisali fosil 2008. godine.

Dr. Cox kaže: „Zaključili smo da su Josephoartigasie koristili svoje sjekutiće za neke druge aktivnosti, a ne samo za griženje, npr. za rovanje tla u potrazi za hranom ili kao sredstvo obrane od predatora. Vrlo slično načinu na koji današnji slonovi koriste svoje kljove.” Buduća analiza mikrouzoraka na zubima otkrit će nam bolji uvid u prehrambene navike Josephoartigasia monesi.

Istraživanje objavljeno je u Journal of Anatomy sastoji se od rendgen uzorka Josephoartigasia monesi i izrađivanja virtualne rekonstrukcije lubanje.
(geek.hr)

Komentari

komentara