SvijetRasprava o reformama izazvala tuču u jordanskom parlamentu

Rasprava o reformama izazvala tuču u jordanskom parlamentu

Poslanici jordanskog parlamenta potukli su se danas u direktnom televizijskom prijenosu tokom debate o reformi Ustava, uključujući pitanje rodne jednakosti, zbog čega je sjednica prekinuta.

 

Žustra diskusija izbila je između poslanika i predsjednika parlamenta Abdelkarima el Dagmija.

Povod je bio amandman kojim se zamjenica za ženski rod dodaje za državljane Jordana u poglavlju Ustava kojim se garantuju jednaka prava svih građana, prenio je AFP.

Nekoliko poslanika se odlučno usprotivilo amandmanu kao “beskorisnom”.

Dagmi je izašao iz sale, a sjednica će biti nastavljena sutra.

Među ostalim ustavnim reformama o kojima će se diskutovati je osnivanje Nacionalnog savjeta bezbjednosti i skraćivanje mandata predsjednika parlamenta na jednu godinu sa sadašnje dvije.

Ustav ove kraljevine usvojen je 1952. godine i mijenjan je 29 puta, pri čemu su, prema tumačenju stručnjaka, ovlaštenja monarha povećana na račun zakonodavne vlasti.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE