ZDKPolitika(Ras)formiranje vlasti u ZDK: Kuda ideš “Šestorko”?

(Ras)formiranje vlasti u ZDK: Kuda ideš “Šestorko”?

Predstavnici stranaka “Šestorke”, u prostorijama stranke BHI-KF, održali su večeras još jedan u nizu sastanaka na kojima je razgovarano o formiranju vlasti u ZDK. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih šest stranaka koalicije, a najviše se razgovaralo o ulasku HDZ-a u koaliciju.

Ono što je zanimljivo, tvrdi naš izvor, jeste odnos DF-a i BHI-KF koji su jučer u medijima isticali da ostaju kod principa potpisanih u sporazumu, a to je da proširenje koalicije može usljediti samo uz konsenzus svih šest stranaka.

 

Obzirom da je DF jasno kazao da ne želi uvođenje HDZ-a u koaliciju, a iz Kasumovićeve stranke ih podržali na način da će, kako su istakli, ostati principijelni i onemogućiti ulazak HDZ-a u koaliciju zbog stava DF-a, stvari su u praksi potpuno drugačije. Da je sve to samo predstava za javnost potvrđuju večerašnji stavovi DF-a koji bi, prema onome što se moglo čuti na sastanku, na neki način ipak bio dio Vlade ZDK u kojoj sjede i ministri HDZ-a, a da se to nekako kroz javnost predstavi dugačije, ali i Kasumovićeve stranke iz koje su na večerašnjem sastanku na neki način izigravali advokate HDZ-a čiji su stav i zahtjeve ulaska u vlast predstavili koalicijonim partnerima.

 

Sudeći prema reakcijama i raspravi koja je usljedila želje Kasumovića, Konakovića i SDP-a da na prečac uvedu HDZ u koaliciju u ZDK ići će teže od očekivanog. Ono što zenički gradonačelnik Fuad Kasumović nije informisao svoje partnere jeste to da je prije zvaničnog sastanka u prostorijama njegove stranke u podrumu jednog zeničkog restorana održao poseban sastanak na kojem su, pored ostalih, prisustvovali predstavnici HDZ-a, SDP-a, predsjednik NIP-a Elmedin Konaković i Fuad Kasumović, a tema je bila kako u punom kapacitetu uvest HDZ u koaliciju u ZDK, što je jedno u nizu “naređenja” Dragana Čovića koje moraju da izvrše Kasumović, Konaković i Nikšić.

Zanimljivo je, tvrdi naš izvor, da je na tom sastanku Kasumović kazao da će njegova stranka imenovati jednog ministra iz reda Hrvata, a da HDZ imenuje, velikodušno im je predložio Kasumović, Miroslava Šoku iz Zenice za drugog ministra iz reda Hrvata. Naravno, delegacija HDZ-a nije pristala na takav prijedlog. Inače, Miroslav Šoko predsjednik je GO HDZ Zenica koji je na proteklim izborima osvojio svega 92 glasa, a povezanost Šoke s Kasumovićem odavno je poznata. Interesantno je spomenuti da Šoko, baš kao i Kasumović, vodi brigu o svojoj supruzi koju je postavio na mjesto sekretara GO HDZ Zenica, ali je nedugo zatim reakcijom stranačke centrale smijenjena. Kasumović je imao više sreće s imenovanjem supruge koja je na funkciji direktorice Doma zdravlja Zenica, čije upravljačke strukture postavlja direktno gradonačelnik.

Sastanak “Šestorke”, baš kao i onaj između Kasumovića, Konakovića i HDZ-a, okončan je bez posebnih zaključaka i s mnogo novih pitanja bez odgovora. Pitanje svih pitanja, a nakon novonastalih okolonosti na nivou Federacije BiH, je kuda ideš “Šestorko”?

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE