NaslovnicaZDKPolitikaRaport / Žest...

Raport / Žestoki medijski pritisci na članove Nezavisnog odbora, ko će biti novi komesar ZDK?

Nezavisni odbor ove sedmice trebao bi donijeti odluku o novom policijskom komesaru Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjetimo, šest kandidata prijavilo se na konkurs. To su Rusmir Šišić, šef Odsjeka za privredni kriminal i korupciju u MUP-u ZDK, Admir Gazić, načelnik Policijske uprave I Zenica, Adis Imamović, načelnik Sektora uniformisane policije, Vahidin Topalović, komandir Policijske stanice Kakanj, Nermin Šehović, federalni inspektor Detašmana Zenica i Hajrudin Krehmić, samostalni inspektor u Graničnoj policiji BiH.

Nezavisni odbor ZDK, koji treba izabrati policijskog komesara, čine predsjednik Almir Redžić te članovi Taib Spahić, Melisa Ahmić, Vanja Udiljak, Sead Bolić, Sehadet Hadžić i Meris Husanović. Da bi jedan od kandidata bio izabran za komesara, potrebno je da za njega glasa pet od sedam članova.

Istovremeno, dok traje izbor komesara, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, krenuo je u medijsku hajku. Osim višemjesečnih špekulacija da su neki članovi Nezavisnog odbora pod kontrolom pojedinih stranaka, putem bliskih portala koji su čak i u vlasništvu osoba koje je kao saradnike zaposlio u Gradsku upravu, Kasumović vrši pritisak na Nezavisni odbor da se izabere kandidat po njegovoj volji.

Favorizirajući određene kandidate u odnosu na druge, koje indirektno i subjektivno unaprijed diskvalificira, Kasumović priprema javnost i na to da ako bude neko drugi izabran umjesto njegovog favorita, da će to značiti da je birala politika, a ne struka.

S obzirom na istrage kojima je opterećen, a kojima se mjesecima piše u medijima, Kasumoviću je, čini se, od krucijalne važnosti ko će biti novi komesar ZDK!

S druge strane, iz ostalih stranaka zasad ne komentiraju izbor komesara ZDK.

raport.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.