NaslovnicaSvijetRanjeni vojni...

Ranjeni vojnici zarobljeni unutar Azovstala mole za pomoć

Niz fotografija objavljenih na Telegram kanalu regimenta Azov rano jutros, navodno prikazuje loše uslove ranjenih ukrajinskih branitelja skrivenih ispod čeličane Azovstal u opkoljenom Mariupolju.

Potresne slike otkrivaju užas slabo osvijetljene, improvizirane ‘bolnice’ unutar postrojenja u kojoj se liječe vojnici, mnogi zbog izgubljenih udova. Fotografije su objavljene uz izjavu u kojoj se moli za pomoć.

“Cijeli civilizirani svijet mora vidjeti uslove u kojima se nalaze ranjeni, osakaćeni branitelji Mariupolja i djelovati!

U potpuno nehigijenskim uvjetima, s otvorenim ranama zavijenim nesterilnim ostacima zavoja, bez potrebnih lijekova, pa čak i hrane.

Pozivamo UN i Crveni krst da pokažu svoju humanost i potvrde temeljna načela na kojima su stvoreni spašavajući ranjenike koji više nisu borci.

Vojnici koje vidite na fotografijama i još stotine njih u tvornici Azovstal branili su Ukrajinu i cijeli civilizirani svijet sa teškim ozljedama po cijenu vlastitog zdravlja. Zar Ukrajina i svjetska zajednica sada nisu u stanju zaštititi ih i brinuti se o njima?”

Regiment apeluje za “trenutnu evakuaciju ranjenih vojnika na teritorije pod kontrolom Ukrajine” gdje bi im se mogla pomoći i pružiti odgovarajuća skrb.

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.