NaslovnicaZDKPolitikaRamo Isak zas...

Ramo Isak zastupnik u Skupštini ZDK: Inicijative i poslanička pitanja u vezi sa spinovanom kampanjom koja se vodi po pitanju konkursne procedure za prijem policijskih službenika

Poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dr.sc. Ramo Isak, na skupštinskom zasjedanju od 29.09.2021. godine postavio je poslanička pitanja u vezi sa spinovanom kampanjom koja se vodi po pitanju konkursne procedure za prijem policijskih službenika, te pokrenuo inicijativu za kontrolu ulaska poslanika na zasjedanja Skupštine.

On je naglasio da su u posljednje vrijeme prisutni učestali natpisi pojedinih portala o navodnom političkom uticaju na sačinjavanje spiskova za prijem policijskih službenika, iako je istovremeno od strane Uprave policije MUP-a ZDK javno promovirana transparentnost provođenja konkursnih procedura bez mogućnosti bilo kakvog uticaja na odabir kandidata. Šta je onda tu istina, i kakvi su motivi ovakvog političkog spinovanja? On ističe da iako je ova konkursna procedura navodno provođena pod budnim okom organizacije Transparency International, te međunarodnog savjetnika za borbu protiv korupcije, još nikada nije dobio validan odgovor na svoje poslaničko pitanje, kako je moguće da u istom konkursnom procesu učestvuju i član Komisije za prijem, komandira PS Crkvice, i njegov sin kao jedan od primljenih kandidata? Je li to transparentnost procedure ili klasičan primjer korupcionaškog nepotizma? Takođe, kako se može govoriti o transparentnosti ako se imena kandidata od javnosti sakrivaju iza šifri koje su im dodijeljene? Javna su tajna i pogovaranja pojedinih policijskih službenika u javnosti, kako je za prethodni prijem u policiju za policajca iz PS Nemila njegov otac morao platiti iznos od 15 hiljada, a za svoga zeta čak 17 hiljada KM. Pozivam pravosudne i policijske organe da preispitaju ovaj i slične navode, te da protiv odgovornih preduzmu zakonom predviđene mjere i postupke.

Isto tako, sve više se govori o takozvanom uticaju politike na policiju, iako se suštinski odvija suprotan proces. U tom kontekstu, zar nisu učestali zahtjevi pojedinih portala, načelnika i gradonačelnika, pa i zahtjevi koji su izrečeni za ovom skupštinskom govornicom, a koji se odnose na rad Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, favorizirajućeg karaktera za pojedine kandidate za policijskog komesara, a bez poznavanja zakonskih procedura i kriterija odabira? Zar to nije politički uticaj i svojevrstan pritisak na neovisnost ovog skupštinskog tijela koje je u skladu sa zakonskim procedurama jednoglasno provelo konkursnu proceduru i predložilo rang listu uspješnih kandidata? Ako želimo neovisanost policije i skupštinskog tijela koje prati njen rad, onda je i politički i zakonski neprihvatljivo miješanje u njihov rad vodeći se samo individualnim ciljevima i neprincipijelnim favoriziranjem pojedinaca.

S obzirom na učestale nesuvisle diskusije pojedinih poslanika na sjednicama Skupštine ZDK, koje često rezultiraju netačnim i kompromitirajućim informacijama i kao takve negativno utiču i uznemiravaju javnost, a rezultat su najvjerovatnije njihovog trenutnog labilnog psihofizičkog stanja, poslanik Isak pokrenuo je inicijativu da se pri ulazu poslanika u skupštinsku salu vrši njihovo alkotestiranje i testiranje na eventualno prisustvo opijata. Na taj način omogućit će se efikasan rad Skupštine u korist svih građana Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.