BiHRamić: Oko izbornog zakona moraju se dogovoriti i pozicija i opozicija

Ramić: Oko izbornog zakona moraju se dogovoriti i pozicija i opozicija

SDA će podržati sve zakone koji se tiču napretka na evropskom putu BiH, ukoliko sadržajem odgovaraju Ustavu i očekivanjima ove stranke, kazao je Edin Ramić, zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH, gostujući u emisiji Plenum.

„S druge strane, vrlo često smo dolazili u situaciju da se pod krinkom nekih evropskih zakona dese neka loša rješenja. Vi kada govorite o izbornom zakonu unutar BiH – mi smo 2006. godine usvojili izborni zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH jednoglasno. Tad je nekoliko desetina hiljada ljudi izgubilo pravo glasa na području entiteta Republika Srpska. Kasnije se desio zakon o prebivalištu, pa se ograničilo pravo ljudima koji se trebaju vratiti na područje RS-a da uopšte tamo budu prijavljeni“, kazao je Ramić pa dodao:

„Zašto bismo mi sad podržali neka rješenja koja će značiti prava bilo kome u BiH, a ne misliti uopšte o rješenjima koja znače prava povratnika na područje RS-a? Mi smo jednostavno prešli preko nekih tema i o njima ne razgovaramo. Nama se uvijek stavlja na stol tzv. pitanje hrvatskog naroda u BiH, koje uopšte nije niti neustavno niti nezakonito. Komšić je izabran na isti način kao prethodno Čović. S druge strane imate položaj Bošnjaka u RS-u koji iz izbornog ciklusa u ciklus je kolateral odnosa u BiH“.

Postoji spremnost za pitanje tehničkih izmjena izbornog zakona, ocijenio je Ramić.

„Ono što je ovdje urađeno od strane domaćih aktera vlasti je da se na neki način spriječi nametanje odluke od strane OHR-a. Iako smatram da OHR ne bi ni smio nametnuti tu odluku, jer pitanje je kako bi onda proveli izbore na području RS-a. Njima je dobrodošlo da se ponudi neko rješenje od domaćih aktera, koji očigledno nisu u prilici da izađu i kažu šta su dogovorili“, navodi on.

Prema njegovim riječima, izborni zakon je toliko važan zakon da oko njega trebaju postići dogovor i pozicija i opozicija. On je na tehničkom nivou vjerovatno moguć, dodao je.

„Nije realno da vi riješite pitanje Predsjedništva, a da ne razgovarate o izmjenama Ustava. Prvo morate riješiti pitanje diskriminacije, a onda eventualno razgovarati o modalitetima izbora članova Predsjedništva“, rekao je, između ostalog, Ramić.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE