BiHRamić-Mesihović: Desne stranke se najviše bave migracijama – a širenje EU-a ih...

Ramić-Mesihović: Desne stranke se najviše bave migracijama – a širenje EU-a ih podrazumijeva

O izborima za Evropski parlament, očekivanjima, kursu Evrope u narednih 5 godina, perspektivi BiH – za Dnevnik 2 je govorila Lejla Ramić-Mesihović, profesorica na Odsjeku za međunarodne odnose Univerziteta Burch.

Što se tiče pobjede desnice, tu nema puno iznenađenja, kazala je ona. Postoje trendovi koji su etablirani zbog nacionalnih izbora – a mi već vidimo, rekla je, kako izgledaju te političke scene.

„Najviše su uči uprte u Francusku i Njemačku – stranku Marine le Pen i AFD“, istakla je ona i upozorila da će uspjeh tih stranaka, koji bi se kasnije reflektovao u evropska izvršna tijela, uzrokovao tektonske promjene i u retorici i u glavnim strateškim ciljevima i načinu funkcionisanja EU-a

Ramić-Mesihović je istakla kako se desne stranke najviše bave migracijama – a to nije nešto što je dobro za EU i slobode kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga jer, upozorila je, širenje EU-a podrazumijeva puno veće migracije.

Na kraju je Ramić-Mesihović govorila i o odluci ministara iz RS-a u Vijeću ministara BiH kojom nisu dozvolili državljanima Rumunije, Slovenije i Poljske da glasaju. Građanima ove tri zemlje, kazala je, bili su dovoljni kapaciteti ambasada – dobro je da to nisu primijenili na državljane Hrvatske u BiH: „Bez neke potrebe je poslana agresivna poruka, ne do kraja artikulisana, i, zapravo, nešto čemu ne vidim svrhu“.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE