Raketa Electron zakazala tokom leta, uništena dva satelita

Raketa Electron koju je kompanija Rocket Lab lansirala tokom vikenda zakazala je tokom leta.

Lansiranje je obavljeno s Novog Zelanda, do problema je došlo u drugoj fazi. Raketa Electron je uspješno lansirana, ali je do problema došlo nakon dvije i po minute leta. Druga faza se uspješno odvojila od prve, bila je aktivna nekoliko sekundi, a potom je raketni motor ugašen. Kontrola misije je izgubila telemetriju, a time i raketu te dva satelita kompanije BlackSky, koja su trebala biti dostavljena u orbitu.

Ovo je bilo 20. lansiranje rakete Electron te drugi neuspjeh u periodu kraćem od godinu dana. Prethodni se dogodio 20. jula 2020. godine, a nakon toga je uslijedilo šest uspješnih misija.

Osim lansiranja satelita, cilj misije je bio testirati neke nove komponente čiji je zadatak učiniti raketu upotrebljivom više puta, a među njima je i novi toplotni štit. Prva faza rakete

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.