Radovi u okviru projekta proširenja gradskog vodovoda

U sklopu projekta proširenja gradskog vodovoda danas su započeli radovi na iskopima i polaganju cjevovoda fi 225 mm od naselja Kula Banjer prema naselju Gračanica.

Na ovaj način nastavljeni su radovi na realizaciji historijski važnog infrastrukturnog projekta za općinu Visoko, a iz JKP „Visoko“ građane mole za razumijevanje jer se vrše povremene obustave saobraćaja na dionici od naselja Kula Banjer prema raskrsnici kod Livnice Visoko.

Radovi u okviru projekta proširenja gradskog vodovoda započeli su 14. avgusta i realiziraju se predviđenom dinamikom.

Ovo je zasigurno jedan od najznačajnijih projekata za stanovnike općine Visoko, te kruna četverogodišnjeg rada i napora izvršne i zakonodavne vlasti na stvaranju preduvjeta za rješavanja pitanja vodosnabdijevanja za još 12.000 stanovnika općine Visoko.

Fejs Naslovna

Korisnici u Čekrekčijama uskoro će na svojim slavinama imati gradsku vodu. To će biti voda iz sistema kojim upravlja JKP „Visoko“  koja je higijenski, epidemiološki i bakteriološki kontrolisana.

Nakon što se uspješno okončaju radovi u prvoj fazi, u drugoj i trećoj fazi realizacije ovog projekta planirana je revitalizacija izvorišta „Vrutak“, te revitalizacija glavnog izvorišta „Pertac“, a u posljednjoj fazi radovi će se odvijati prema Moštru, gdje je planirano snabdijevanje četiri Mjesne zajednice koje su trenutno bez vodosnabdijevanja.

Projekat je sveobuhvatan i značajan i riješit će zadovoljavanje najoosnovnije životne potrebe za veliki broj naših sugrađana, te istovremeno stvoriti preduslove za daljnji infrastrukturni i privredni razvoj Visokog.

Slika 2

Podsjetimo i na nedavno održanu prezentaciju Izvještaja o provedenim aktivnostima na realizaciji detekcije gubitaka na gradskoj vodovodnoj mreži, koju je pred velikim brojem naših sugrađana upriličio ekspert za vodovodne sisteme Dževad Koldžo, a prisustnima su se tada obratili i Općinska načelnica mr. sci. Amra Babić i direktor JKP „Visoko“ dr. sci. Hasan Prelić.

Tada je otvoren čitav niz pitanja čijim bi se rješavanjem u budućnosti trebala osigurati voda za sve stanovnike visočke općine.

Slika 3

 “Činjenica je da od 100 litara vode koji uđu u sistem JKP “Visoko”, 40 litara izgubimo. Od tih 40 litara, 25 litara izgubimo fizički i taj dio u najvećoj mjeri možemo riješiti popravkama detektovanih problema i kvarova.

Ostaje 15 spornih litara koje ne fakturišemo, a koje možemo pripisati nemaru građana, lošem radu JKP “Visoko” u prethodnim godinama ili u kompletu nedomaćinskom ponašanju svih nas”, naglasila je tada načelnica Amra Babić, kojoj je posebno zasmetala brojka po kojoj u sedam podsistema živi 15.000 stanovnika, a postoji samo 9.000 korisnika.

“To znači da imamo nelegalne priključke i da nam neko krade vodu i da imamo neispravne vodomjere, te da imamo neadekvatan broj prijavljenih članova domaćinstva. Došlo je vrijeme da krenemo transparentno objavljivati podatke i da se prestanemo socijalnim pitanjima baviti na pogrešan način“,  poručila je tom prilikom načelnica Babić.

Slika 4

Dževad Koldžo, nezavisni konsultant za neoprihodovanu vodu koja predstavlja količinu vode koja ostaje neobračunata i samim tim ne donosi prihod za komunalno preduzeće, a izražava se kao razlika količine isporučene i obračunate vode, sa ekipom iz JKP “Visoko” napravio je studiozan posao sa kojim je dobrim dijelom detektirao probleme koje treba rješavati u saradnji sa građanima i predstavnicima Mjesnih zajednica.

On je tada istakao da je urađena prezentacija smanjenja neoprihodovane vode u vodovodnom sistemu Visoko, koji je prvo bio podijeljen na sedam mjernih zona, a radilo se po metodologiji koja je propisana od strane Međunarodne asocijacije za vode „IWA“ pristupom od dna prema vrhu, koji se bazira na mjerenjima.

Slika 5

Kada su u pitanju rezultati, vodovod Visoko se može svrstati, pogotovo kada je u pitanju upravljanje sa fizičkim gubicima, u jedan od boljih vodovoda na području cijele Bosne i Hercegovine, a to je prikazano i na osnovu rezultata studije.

Prilikom rješavanja ovih problema najvažnija je dobra saradnja sa Mjesnim zajednicama i u narednom periodu morat će se uspješno realizirati veliki broj zajedničkih i koordiniranih aktivnosti.

Tim koji se uhvatio u koštac sa ovim višedecenijskim problemom, predvođen Općinskom načelnicom mr. sci. Amrom Babić će istrajati do konačnog cilja koji podrazumijeva da svih 40.000 stanovnika naše općine imaju pitku vodu koja će hemijski, bakteriološki i higijenski biti ispravna, što će podrazumijevati objedinjavanje svih lokalnih vodovoda u jedinstveni sistem pod upravom JKP “Visoko”.

 

Press Općine Visoko