Radovi u džamiji u Kalićima gotovi do Ramazana

Za Visoko.co.ba piše Senad Goralija

834
Radovi u džamiji džemata Kalići

Vjernici džemata Kalići započeli poslove instaliranja podnog grijanja u džamiji. Narednu sezonu će se grijati na pelet kojim će se zagrijavati prostor cca 150 m2.

Nakog prošlogodišnjih radova renoviranja džamije u džematu Kalići, MIZ Visoko, kada je u potpunosti izvršena zamjena dotrajala stolarije, proširenja sale za obavljanje vjerskih obreda i unutrašnje dekoracije, na red su došli i radovi instaliranja centralnog grijanja. Nakon temeljitih priprema, obezbjeđenja potrebnih saglasnosti i prikupljenih ponuda za isporuku materijala i izvođenje radova, džematski odbor je donio Odluku da se pristupi radovima.
Prema izjavi Mustafe Ibrišević, predsjednika džematskog odbora, planirani radovi bi u konačnici trebali koštati oko 12.000,00 KM i sredstva će obezbijediti članovi džemata dobrovoljnim davanjima. Radovi su započeli tokom vikenda, a svi dobrovoljni učesnici su članovi ovog džemata.
Nakon skidanja poda i uklanjanja termoizolacije pristupilo se dodatnoj sanaciji hidroizolacije, a potom i postavljanju stiropora sa određenim građevinskim radovima na izmještanju abdesthane i uređenju ulaznog dijela u salu za klanjanje. Uskoro slijedi instaliranje sistema za podno grijanje i ugradnja estrih podloge, kako bi džamija bila spremna za prijem vjernika do početka Ramazana.

Pored ovog obavještenja dajemo i malu napomenu da će i pored aktivnih radova sve vjerske aktivnosti biti redovno održavane, kao što su pohađanje vjerske pouke za djecu i odrasle, klanjanje namaza i obavljanje džume namaza , istina u malo skučenom prostoru, ali uz razumijevanje i sabur vjernika sve je izvodljivo.

Komentari

komentara