Radovi na rezervoaru Kula Banjer privode se kraju

Općina Visoko je početkom ove godine po raspisanom Javnom pozivu o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz „Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2016. godinu” objavljenog od strane Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK dana 03.03.2016.g., aplicirala sa projektom „Izgradnja rezervoara Kula Banjer” koji je sastavni dio projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže, općine Visoko, podsistem Gračanica i Moštre“.

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada ZDK su prepoznali značaj projekta vodosnabdijevanja Općine Visoko i Općini Visoko odobrili sredstva za sufinansiranje izgradnje rezervoara Kula Banjer – I faza, nakon čega je sklopljen Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz „Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2016. godinu“.

Radovi na izgradnji rezervoara Kula Banjer se odvijaju dobrom dinamikom i I faza bliži se kraju. Trenutno se rade završni radovi na izradi fasade kao i limarski radovi, te uređenje kruga objekata. Napominjemo da je u okviru ugovorenih radova izgrađen jedan rezervaoar kapaciteta 250 m3 sa ulaznom predkomorom u kojoj su završeni svi montažerski radovi oko instalacija. Prilikom izgradnje rezervoara ugrađeno je  270m3 betona kao i nešto više od 32.000,00 kg armature. Objekat je zaštićen kvalitetnom hidroizolacijom, na svim otvorima je postavljena kvalitetna aluminijska stolarija. Ostaju još radovi na vanjskom uređenju kao i zaštitna ograda.

Također, našim stalnim prisustvom nad radovima možemo zaključiti da su svi radovi izvedeni stručno, kvalitetno, prema normama i propisima za ovu vrstu radova.

Izvođača radova je Konzorcij „ŠPIC BETON“ d.o.o. Zenica i „ADO-TRANS“ d.o.o. Visoko, a nadzor vrši firma „IBIS“ d.o.o. Zavidovići. Vrijednost radova je 313.417,90 KM, a vrijednost usluge nadzora je 4.325,17 KM.

Izgradnjom rezervoa će se obezbijediti osnovni preduslov za vodosnabdijevanje naselja koja pripadaju podsistemu Gračanica.

 

Odsjek za lokalni ekonomski razvoj

Visoko.gov.ba